Югоизточните азиатски страни могат да направят обща кандидатура за Световното първенство през 2034, заяви министърът на външните работи на Тайланд Дон Прамудвинай. Единствените две азиатски държави, които са били домакини на Мондиал досега, са били Япония и Южна Корея през 2002. Китай е един от вероятните кандидати за домакинство на надпреварата, заради огромния им спортен пазар, богатства и инфраструктура.

Но състоящият се от 10 страни блок на Асоциациите на Югоизточните азиатски страни (ASEAN), който има среща в Банкок този уикенд, е склонен да напише история и да приеме финалите на най-престижния международен футболен форум. „Секторите на правителството смятат, че това може да стане…след 15 години“, сподели външният министър на Тайланд Дон Прамудвинай пред журналисти след срещата. Говорител на министерството пък добави, че „идеята ще бъде предложена на лидерите“ на ASEAN преди края на срещата в неделя.

След дебютното издание на Световното първенство през 1930, 17 държави са били домакини, като повечето от тях са били базирани в Европа и Южна Америка, където милиони от феновете на футболната игра отиваха да подкрепят своите любими представителни отбори. ФИФА обикновено избира страната-домакин години преди самия Мондиал, като изданието през 2026 ще се проведе на територията на Северна Америка – с общото домакинство на САЩ, Канада и Мексико.

Но предварителното отреждане на домакинство създаде проблеми на ФИФА наскоро, като Международната футболна федерация бе разтърсена от скандали, свързани с корупция и подкупи за домакинствата на Русия 2018 и Катар 2022. Югоизточна Азия е дом на десетки милиони страстни привърженици на футболната игра, но сред държавите не изпъкват сериозни като качество нации, както и спортни съоръжения. Все още не е ясно коя от 10-те страни членки ще приеме финалите или как ФИФА ще даде автоматична квалификация за страната-домакин. /БГНЕС