Болшинството от 24-те клуба, които се състезават във втория ешелон на английския футбол – Чемпиъншип, отправиха официална заплаха за напускане на първенството, предаде авторитетното издание „Таймс”. Те възнамеряват да се оттеглят в алтернативна надпревара, ако Английската футболна лига (ЕFL) подпише споразумението за телевизионни права със „Скай”, който е готов да плати 590 милиона паунда за сезоните 2019-2024.

„Таймс” се е добрал до официални документи изпратени от 15 клуба, предвождани от Лийдс Юнайтед, Дарби Каунти, Нотингам Форест, Норич Сити и Уест Бромич Албиън, които са адресирали своя ултиматум до Деби Еванс – временния председател на EFL. Миналата седмица групата е предупредила за „драстични действия”, които се предвиждат, ако тяхното искане за отхвърляне на офертата от „Скай” не бъде уважено. Въпросните клубове искат продажбата на правата да протече наново, тъй като вярват, че може да се получи далеч по-доходоносно предложение.

„Писмото индикира много ясно, че те заплашват да напуснат EFL чрез позоваване на анонимна анкета между 16 клуба, проведена миналия вторник, в която всички присъстващи са били попитани дали биха имали готовност да напуснат EFL и да формират ново първенство, например Висша лига 2”, написа футболният кореспондент на „Таймс” Мат Хюз.