Отборите от английската Висша лига са заплатили повече от 260 милиона паунда на футболните агенти по време на сезон 2018/19. Това е увеличение с близо 50 милиона лири, за разлика от предходната кампания. Отборът на Ливърпул е №1 по този показател, след като е заплатил на съветниците на футболистите 43 милиона лири между 1-и февруари 2018-а и 31-и януари 2019-а. Топ 3 се допълва от Челси (26 млн. паунда) и Манчестър Сити с 24 милиона.

Харчовете към антуражите на футболистите от „червените” е логичен, след като за този период те привлякоха бразилския халф Фабиньо (39 млн. лири), докато неговият сънародник Алисон Бекер пристигна на „Анфийлд” за 66,8 млн паунда след закупуването му от Рома. Ливърпул заплати 50 милиона за Наби Кейта и други 13 млн. за Джердан Шакири, който акостира в северозападна Англия от Стоук Сити.

Любопитен акцент е, че трите клуба, които изпаднаха през миналия сезон – Стоук Сити, Суонси и Уест Бромич, са заработили 35% от разходите на дивизията към агентите на футболисти.

Отборите от Чемпиъншип пък са похарчили повече от 50 милиона паунда за комисионните към агентите на футболистите.  В третото ниво на английския футбол са раздадени 5,5 млн. лири за футболните представители на играчите, като Съндърланд е изхарчил половината от цялата сума за Лига 1.

Четвъртото ниво пък е раздало малко под милион – 940 хиляди паунда”, като най-дащен е бил тимът на Нортхямптън със своите 92 хиляди паунда.

Изпитващият финансови трудности Макълсфийлд е похарчил едва хиляда паунда за агенти, като това е най-ниската сума в целия професионален футбол на Острова.

Притежаваният от Клас ’92 на Манчестър Юнайтед клуб на Салфорд Сити е раздал 76,338 лири за агенти, като това е повече от осем тима в Лига 1, както и 21 клуба от Лига 2 на Англия.