Клубовете от Висшата лига ще гласуват следващата седмица да стартират тренировки с контакт между играчите независимо от опасенията на редица футболисти.

Клубовете подновиха занимания на малки групи в началото на тази седмица, спазвайки препоръките за социална дистанция според медицинските протоколи. Премиършип финализира втора стъпка от протокола – стъпка, която ще позволи контактните тренировки. Те ще се консултират с играчи и мениджъри преди предложенията да бъдат гласувани на следващата среща на собствениците в сряда.

Един от собствениците на клубове във Висшата лига заяви, че ще бъде изумен, ако отборите не гласуват следващата седмица в подкрепа на стартирането на контактни тренировки. Очаква се играчите да получат резултатите от втория кръг на тестване за коронавирус в събота, след като бяха проведени на техните тренировъчни бази в четвъртък и петък. Според ръководно лице в клуб от Премиършип, играчите трябва да направят следващата стъпка в тренировките си, за да бъдат готови за мачове в средата на идния месец. Клубовете и играчите очакват правителството да публикува препоръки за втората фаза на контактни тренировки за професионалните спортове.

Няколко футболисти, включително капитанът на Уотфорд Трой Дийни и полузащитникът на Челси Н‘Голо Канте, няма да вземат участие в първа фаза от тренировките заради опасения от зараза с коронавирус. По-рано бранителят на Уотфорд Кристиан Кабаселе заяви, че няма да вземе участие в пълноценни тренировъчни сесии.