Изпълнителният директор в Арсенал Иван Газидис направи интересни разкрития при първата официална пресконференция след назначението на Унай Емери за наставник на отбора. Южноафриканецът заяви, че цели 8 човека са искали поста на оттеглилия се Арсен Венгер преди „топчиите” да се спрат на испанския специалист.

Този следобед доскорошният треньор на Пари Сен Жермен бе представен на „Емиратс”, а по думите на Газидис решението за назначаването му е било единодушно. Асистент-мениджърът в Манчестър Сити Микел Артета, наставникът на Ювентус Масимилиано Алегри  и бившият треньор на Барселона Луис Енрике бяха само част от конкурентите на 46-годишния Емери.

Официално: Унай Емери е новият мениджър на Арсенал

„Вярваме, че няма позиция в световния футбол, която да е по-атрактивна от мениджърския пост в Арсенал. Преминахме през процес на серия съпоставки, солидна доза анализи, за да създадем списък с 8 имена”, разказа Газидис.

„Всеки от тези 8 души, с които се свързахме, прояви интерес към работата. С всеки от тях преминахме през интензивни разговори лице в лице и нито един от тях в какъвто и да е етап не оттегли интереса си. Всички останаха заинтересовани до мига, в който обявихме своето решение.”

Емери: Не обещавам, че ще печелим титли, но ще се борим

„Бяхме в благополучна позиция по време на целия процес, за да направим своя първи избор. Точно това и сторихме. Първото ни интервю беше проведено на 25-и април, а последното – на 15-и май. Като част от процеса, интервюирахме Унай на 10-и май.”

„Представихме своите препоръки пред борда на директорите на 18-и май, а заключението на трима ни (заедно с футболния директор Раул Санйехи и шефът по селекцията Свен Мислинтат – б.р.) беше единодушно. Формалната ни препоръка до борда бе подкрепена с досие от 100 страници от сравнения, анализи и видеоматериали, които разкриваха в действие треньорските методи, а също така и солидно количество обща информация.”

„След това имахме среща с членовете на борда ни в понеделник тази седмица. Унай, Раул и аз същия ден летяхме до Атланта, където се срещнахме със Стан и Джош Крьонке (собственика на клуба и неговия син, който също е има пост в клуба – б.р.). Снощи хванахме обратен полет до Лондон, така че не изглеждаме чак толкова добре. По-важното е, че всички членове на борда демонстрираха ентусиазъм към нашата препоръка и я приеха.”

„Емери пристигна необикновено добре подготвен,  с детайлни знания относно Арсенал. Той имаше анализ, който сподели с нас, не само за това как работи той и как провежда тренировките, кои са хората от щаба му, но също така и оценка на всеки наш футболист, качествата им и как би им помогнал да се развият на индивидуално и колективно ниво.”

„Унай разполага с енергията, със страстта да бъде коункурентен. Тази комбинация от детайли, усърдна работа, страст и любов към футбола, както и воля за победа ни накараха да мислим, че той е идеалният кандидат за Арсенал”, допълни Газидис.