Мениджърът на Тотнъм - Жозе Моуриньо повтори призива си за големи промени в използването на ВАР във Висшата лига, след като видео от мача срещу Манчестър Сити (2:0) стана много популярно в социалните мрежи. На него се вижда как португалецът и неговият помощник протестират бурно срещу четвъртия съдия на двубоя. Двамата искат втори жълт картон за Рахийм Стърглинг, който опита да изработи втора дузпа за „гражданите". Първата, изпълнена от Илкай Гюндоган, бе спасена от Юго Лорис. Моуриньо не бе доволен и от отсъждането на първата дузпа за Сити, което бе разгледано от системата за видеоповторения, както и от решението Стърлинг да получи само жълт картон, а не червен за грубото си нарушение срещу Деле Али.

„Моята реакция беше просто основана на това, че можех да гледам всичко на екрана. Виждам ситуацията на Деле, дузпата, претенциите за дузпа. Виждам всичко и това поражда емоции. Станах популярен по грешните причини, но така стоят нещата", заяви 57-годишният наставник на „шпорите" цитиран от АФП.

За разлика от други европейски първенства, съдиите в Англия са съветвани да не използват монитори на терена, за да преглеждат собствените си решения, а вместо това последната дума имат официалните лица, които гледат двубоя от стаята с телевизионни екрани на ВАР в Лондон. Според проучване на YouGov 67 % от английските фенове не харесват ВАР заради честото забавяне, различните решения при идентични ситуации и отменянето на голове за почти невидими засади.

„Ако на съдиите не им се позволява да отидат до екрана и да вземат важните решения в мача, могат да променят името от видео асистент рефер на видео рефер. В този момент съдиите на терена не взимат най-важните решения в мача. Дайте им тази възможност, не приемам грешките, направени от видео рефера", завърши своето изказване Моуриньо.