Отборът на Арсенал вгорчи коледните празненства в Челси, побеждавайки по категоричен начин в дербито на Лондон с 3:1. Така „артилеристите” прекъснаха серия от седем мача без победа и се завърнаха на пътя на успеха.

Точни за домакините бяха Александър Лаказет от дузпа, Гранит Джака и Букайо сака. За Челси пък се разписа Тами Ейбрайам в края на срещата, като неговият изстрел бе първият точен за „сините” в мача. В продължението на двубоя Жоржиньо пропусна дузпа за Челси.  

Така Челси пропусна отлична възможност да се изкачи на втора позиция във временното класиране и остана шести. Арсенал пък вече е 14-ти, след като измести състава на Лийдс.

По-рано днес се изиграха други три мача:

Лестър – Манчестър Юн 2:2 | Астън Вила – Кристъл Палас 3:0 | Фулъм – Саутхемптън 0:0

Още по темата:

Артета: Трябва да обърнем лошия късмет

Компютър прогнозира: Арсенал едва ще се спаси

Челси маха над половин дузина играчи

Gulliver/GettyImages
45 снимки

Първият удар към една от двете врати дойде едва в 30-ата секунда на срещата. Още в първата си атака в мача, тимът на Арсенал стигна до изстрел към Менди. След центриране отдясно, Тиаго Силва не успя да изчисти добре и топката попадна в Габриел Мартинели, който нямаше подготовка и прати коженото кълбо в аут.

В началните минути на срещата, тимът на Арсенал определено имаше леко териториално предимство, като домакините успяха да стигнат и до два корнера, които обаче не донесоха опасност за стража на Челси.

В 13-ата минута дойде и първата отлична възможност за Челси. Гостите стигнаха до пряк свободен удар, с чието изпълнение се нагърби Мейсън-Маунт. Англичанинът стреля технично в левия ъгъл на вратата, но за негово нещастие, топката се отби от страничния стълб.

Челси продължи да увеличава натиска над своя противник, който често допускаше грешки при изнасянето на топката. След центриране от корнер „сините” стигнаха до нова добра възможност, но Курт Зума стреля с глава встрани от вратата.

Мейсън Маунт отново пробва късмета си в 30-ата минута, но този път изстрелът му бе доста далеч от целта.

Резултатът в мача бе открит в 33-ата минута, когато домакините стигнаха до дузпа. Киърън Тиърни бе фаулиран от Рийс Джеймс след негов пробив отляво, а реферът Майкъл Оливър посочи бялата точка. Сиитуацията бе преразгледана с VAR, но в крайна сметка решението на съдията не бе отменено. Зад топката застана Александър Лаказет, който бе безпощаден за 1:0.

Секунди преди да изтече редовното време за първата част, възпитаниците на Микел Артета нанесоха своя втори удар. Домакините стигнаха до пряк свободен удар пред вратата на Челси, а зад топката застана гранит Джака. Швейцарецът стреля по фантастичен начин и заби топката в горния ляв ъгъл на вратата, оставяйки безпомощен вратаря на „сините” Менди.

Второто полувреме започна още по-добре за Арсенал. Домакините реализираха трети гол във вратата на своя съперник, а любопитното е, че той дойде с третия точен удар от страна на „артилеристите”. Третото попадение в мача падна в 55-ата минута по малко изненадващ начин. Сака получи в наказателното поле отдясно и пробва да центрира на левия фланг. Подаването му не се получи, но за сметка на това ефектно се заби в сглобката на вратата, смайвайки вратаря на Челси.

В 64-ата минута кошмарът за Челси можеше да стане още по-сериозен. Габриел Мартинели отне топката в центъра на терена и веднага комбинира със свой съотборник, който проби отляво и върна коженото кълбо към Мартинели на границата на наказателното поле. Той стреля незабавно, но този път Менди успя да спаси и да предотврати четвърти гол.

Едва в 80-ата минута гостите от Челси успяха да направят нещо интересно пред вратата на Арсенал. Хъдсън Одий проби добре отдясно и центрира опасно в пеналта, където Рами Ейбрахам стреля с глава, но над вратата.

Челси все пак намери сили да върне едно от попаденията. Гостите вкараха чрез Тами Ейбрахам три минути преди края. Нападателят се разписа с гърди след центриране отдясно. Първоначално голът бе отменен, след като страничният рефер вдигна флаг за засада, а решението му бе уважено от Майкъл Оливър. След преразглеждане на положението с помощта на VAR, голът все пак бе зачетен. 

В минутките до края тимът на Франк Лампард пробва да направи загубата си по приемлива в цифрово изражение, а Тиаго Силва пропусна отличен шанс да се разпише. Бразилецът стреля с глава, но неточно.

В продължението на мача Челси стигна до дузпа, след като Мари фаулира Мейсън Маунт. Жоржиньо се нагърби с изпълнението, но изпълни слабо и позволи на Бернд Лено да спаси удара му.

FT АРСЕНАЛ – ЧЕЛСИ 3:1

1:0 Лаказет 33' (д)

2:0 Джака 44'

3:0 Сака 55'

3:1 Ейбрахам 87'

Стадион: „Емиратс”, Лондон

Рефер: Майкъл Оливър

Арсенал: Лено, Бейерин (к), Холдинг, Мари жк, Тиърни жк, Елени, Джака, Сака, Смит Роу, Мартинели, Лаказет

Резерви: Рунарсон, Себайос, Обамеянг, Майтланд Найлс, Седрик Соареш, Пепе, Мустафи, Уилок, Нкетиа

Мениджър: Микел Артета

Челси: Менди, Рийс Джеймс, Зума, Тиаго Силва (к), Чилуел, Канте, Ковачич, Маунт, Пулишич, Ейбрахам, Вернер

Резерви: Кепа, Рюдигер, Жоржиньо, Жиру, Хъдсън-Одой, Гилмър, Аспиликуета, Хаверц, Емерсон

Мениджър: Франк Лампард