Манчестър Сити победи Брайтън с 4:0 в двубой от 29-я кръг на Висшата лига. Попаденията за "гражданите" бяха дело на Хулиан Алварес, на два пъти се разписа Фил Фодън, а Кевин де Бройне отбеляза страхотен гол. Тимът на Пеп Гуардиола изцяло контролираше сблъсъка, като имаше възможности и още голове, но се възползва от някои груби грешки в защитата на "чайките", които не изневериха на своя стил на игра.

С тази победа Манчестър Сити е вече 2-и с актив от 76 точки, на само точка от върха, но и с мач по-малко, докато Брайтън остава на 11-а позиция с 44 пункта на сметката си.

Getty/Gulliver images
47 снимки

Първата ситуация бе още в третата минута, като топката се озова в Дани Уелбек, който не се поколеба да стреня от границата на наказателното поле, но Едерсон внимаваше и успя да спаси. В 17-а минута Кайл Уокър получи на десния фланг, като английският национал достави перфектното подаване към Кевин де Бройне, който връхлетя върху топката и плонжира, стреляйки с глава, за да вкара чудесен гол, при който Стийл не успя да реагира - 1:0 за Манчестър Сити.

Само две минути по-късно Брайтън изпълни първия си корнер, като Барко центрира, а Дънк се отскубна по страхотен начин и отправи удар с глава, но Едерсон успя да улови. Малко след това "гражданите" направиха ново добро нападение, при което Хулиан Алварес от труден ъгъл опита да шутира по диагонала, но кълбото профуча встрани от целта.

В 26-а минута Фил Фодън бе фаулиран на самата граница на наказателното поле на противника, като главният арбитър отсъди нарушение. Зад топката застана именно Фодън, който стреля с левия си крак и се получи рикошет в стената, който излъга стража на Брайтън, а топката влетя във вратата му - 2:0 за Манчестър Сити.

В 34-а минута Брайтън допусна груба грешка при разиграването на топката пред собствената врата, а "гражданите" отново показаха великолепната си преса, като Бернардо Силва отне, а Фодън стреля с първото докосване, за да матира Джейсън Стийл - 3:0 за Манчестър Сити.

В 53-а минута Жоао Педро преодоля двама защитници и дръпна спусъка фронтално пред вратаря, но Едерсон отново бе на чудесна позиция и отрази удара със страхотно спасяване. Десетина минути след това Кайл Уокър получи страхотен пас зад защитата и остана очи в очи с противниковия вратар и успя да отклони към Хулиан Алварес, който не се поколеба да стреля с десния крак и да вкара на опразнената врата - 4:0 за Манчестър Сити.

В 85-а минута Брайтън организира една от най-добрите си атаки, като Жоао Педро получи на чиста позиция, но нападателят пропусна да се разпише.

Стартови състави:

Брайтън: 23. Джейсън Стийл, 19. Валентин Барко, 5. Люис Дънк, 29. Жан Пол ван Хеке, 34. Жоел Велтман, 20. Карлос Балеба, 13. Паскал Грос, 14. Адам Лалана, 15. Якуб Модер, 9. Жоао Педро, 18. Дани Уелбек

Манчестър Сити: 31. Едесон, 24. Йошко Гвардиол, 6. Нейтън Аке, 25. Мануел Аканджи, 2. Кайл Уокър, 8. Матео Ковачич, 16. Родри, 47. Фил Фодън, 20. Бернардо Силва, 17. Кевин де Бройне, 19. Хулиан Алварес