Феновете на бокса преминаха през една вълнуваща и изпълнена с неясни крайни изходи на дуелите година. Без значение каква категория бокс, или битките в октагоните в UFC, то 2018-а определено ще бъде запомняща се. Както правим сайтът GONG.BG в последните дни на декември, сега идва на ред на най-знаковите събития през годината, що се отнася до бойните спортове.

Да, изминалите 365 дни бяха изпълнени с фамозни дуели между четирите ъгъла, но именно развоите от тези 365 дни загатват, че 2019-а е възможно да надмине всякакви очаквания за бойните реалности.

Джошуа ступа двама, чакайки Дионтей

Пътят на AJ през 2018-а година стартира в последния ден на месец март с бой в Кардиф, Уелс срещу Джоузеф Паркър. Двамата проведоха гладиаторски 12-рундов дуел на „Милениъм Стейдиъм”. Английският боксьор надви по точки сърцатия новозеландец, като по този начин успя да обедини три от титлите в тежка категория – WBO, WBA и IBF.

Срещата бе изпълнена с тактика, която донесе „частичен” успех за Паркър, който стана първият съперник на Джошуа, който не бива нокаутиран. 80-хилядната аудитория на голямата арена в уелската столица остана задоволена от това, което видя, тъй като за пръв път любимецът на британската публика получи отпор. Стартът на мача бе по-силен за Паркър, който се движеше прекрасно и пласираше точни удари, но постепенно загуби от физическата си мощ. Това даде възможност на AJ да влезе постепенно в боя и наложи волята си лека-полека. Последвалите рундове бяха на сметката на AJ, а във финалната част Паркър тръгна да играе „всичко или нищо”, давайки всичко от себе си, но без особен успех.

Макар и без нокаут, AJ взе скалпа и на Паркър

21 снимки

Така хегемонът в тежка категория очакваше своята схватка с опитния руснак – Александър Поветкин. Галавечерта бе организирана на любимото място на Джошуа и Еди Хърн – „Уембли”, а руснакът сдаде фронта след седмия рунд. По подобие на мача с Паркър, Поветкин бе по-активният в първите рундове, справяйки се по-добре със старта на мача. Британецът се защитаваше стоически и правилно, но контраатаките му бяха несполучливи. По време на срещата анализаторите на Острова потвърдиха, че след петия рунд британецът губи мача и задължително трябва да промени хода на битката. Поветкин разби носа на Джошуа, но англичанинът отвори аркада на веждата му. Така се стигна до седмия рунд, когато дойде брилянтна комбинация, пращайки руснака в нокдаун.

Поветкин се опъна здраво, но Джошуа го просна

Той се изправи след осмото преброяване на Стив Грей, а при подновяването на мача Джошуа разнищи Поветкин край въжетата и падна повторно, след което дуелът приключи! 39-годишният руснак се държа повече от мъжки, но за негово съжаление може би това бе последната възможност да се добере до световната титла. По този начин боевете на Джошуа приключиха за календарната година, а мечтаната схватка с Дионтей Уайлдър все още не е обявена официално. Да, факт е, че е въпрос на време двамата да се изправят между четирите ъгъла, но е и ясно, че рано или късно този чакан бой от целия свят ще бъде факт.

„Орела” срещу „Прословутия”

Продължавайки хронологично в хода на годината стигаме до най-елитното събитие от сериите на шампионата UFC – Хабиб Нурмагомедов срещу Конър МакГрегър. Огромната омраза, нечуваният интерес, подгряващите пресконференции, както и самата среща дадоха на зрителите онова нещо, което липсва в бойните спортове последните години.

Всичко започна в една априлска нощ в Бруклин, когато по непотвърдени информации „пийналия” МакГрегър атакува със свои приятели автобус, в който пътуваха състезатели от UFC. В рейса бе и Хабиб, а ирландецът запокити метален стол в предното стъкло на автобуса. След необмисленото му деяние рани двама бойци – Рей Борг и Майкъл Киеза, а срещите им от предстоящото UFC 223 бяха отменени. Полицията започна операция по издирването за Конър, който в крайна сметка се предаде. Последва отнемане на титлата му в лека категория, тъй като той проточваше дълго време защитата си, а боят във Лас Вегас бе емблематичен.

Полицията в Ню Йорк издирва Конър, стори нечувана глупост!

24 снимки

Победата бе 27-а за родения в Дагестан атлет, след като с акция на пода на октагона, накараща Конър да се предаде. Важно е обаче да се отчете, че и МакГрегър е първият, който взима рунд в хода на среща на Нурмагомедов. Хабиб непрестанно търсеше сваля на съперника на земята, където да го „задуши” със хватката си, но Конър дълго му бягаше. В третия МакГрегър избегна тейкдаун и нанесе серия от здрави удари, които демонстрираха, че се завръща в мача. Така се стигна до четвъртата част, в което дойде и края на мача.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

Всичко завърши нормално, но секунди след края на мача, Хабиб прескочи октагона и се хвърли върху хора от щаба на МакГрегър. Стигна се до масово меле на трибуните, а човек от лагера на Нурмагомедов нахлу на ринга, търсейки саморазправа с Конър. Намеси се дори полицията, а босът на UFC – Дейна Уайт реши да бъдат изведени двамата от залата. Руснакът не получи своя колан, а напускайки залата хилядите ирландски фенове. Последваха серия от проблеми с атлетичната организация от Невада, която трябваше да вземе решение как точно да накаже двамата. Решението все още се изчаква, а Хабиб отказа 15 милиона долара за реванш с ирландеца, като желанието му да се изправи отново срещу него е поне за 30 млн. щатски пари.

Хабиб отказа Конър, невиждани сцени след края!

Три пъти „ура” за Кубрат!

Родният боксьор – Кубрат Пулев, организира поредната стилна и мащабна галавечер в София. Залата бе „Арена Армеец”, а Кобрата се изправи срещу братовчеда на Тайсън Фюри – Хюи. Британецът бе един от малкото елитни боксьори, който се съгласи да се бори с Пулев на ринга в българската столица. Кубрат стигна до успеха срещу Фюри, след като бе по-доминиращият боец от двамата между четирите сглобки, а по този начин си осигури позицията на безспорен претендент за пояса на IBF.

Агнес Методиева, LAP.bg
75 снимки

117:111, 118:110, 115:113 пък бяха резултатите на съдиите, всичките в полза на софиянеца. Фюри се представи достойно, но нямаше нужните аргументи, за да нанесе второто поражение на Кобрата в кариерата му. Успехът бе повече от стойностен, след като Кубрат бе извън ринговете за година и половина, след като в даден период от това време той лекуваше травма. Контузия, която не му позволи да излезе на ринга срещу Антъни Джошуа.

Кубрат очаква Антъни Джошуа да се накани да защитава титлата си, тъй като той е носителят, но по всичко изглежда, че този мач трябва да се състои възможно най-скоро. Заговори се, че битката може да бъде чак през 2020-а година.

В нощта на 28-и октомври пък братът на Кубрат – Тервел, завоюва първата си титла в полутежка категория. Тервел разби в едва два рунда италианеца Леонардо Бруцезе и взе европейската титла. Българинът бе безпощаден и набързо отказа опонента си. Още в първия рунд Тервел записа два нокдауна, а именно вторият бе много тежък. Бруцезе се спаси с гонга, но при втория не издържа и след 40 секунди след старта му, той бе на земята.

Брутален Тервел стана европейски шампион в София!

Нечуваният край на Уайлдър – Фюри

О, този мач бе чакан много и от мнозина! Тайсън Фюри се завърна на професионалния бокс през 2018-а година, провеждайки три мача. Първият му сблъсък бе спечелен срещу Сефер Сефери на галавечер в „Манчестър Арена”. Това бе и първият му мач от 2011-а година насам в Манчестър, а за последно той излезе на ринга срещу Владимир Кличко през ноември 2015-а година.

Фюри победи Сефери, а последва мач с Франческо Пианета, който също бе спечелен, за да дойде „най-чаканият бой в историята”.

Gulliver/Getty Images
23 снимки

12 рунда по три минути тотален бокс. „Стейпълс Сентър” видя наистина феноменално зрелище, като заканите между двамата, които „летяха” седмици преди мача, се отплатиха по най-добрия начин на зрителите. Фюри бе във феноменална спортна форма, която му даде игровото предимство срещу „бронзовия бомбардировач”. Въпреки това Уайлдър прати два пъти в нокдауна „циганския крал”, който се изправи при втория, след който никой не вярваше, че ще може да стане. В крайна сметка един от съдиите посочи 114:112 за Фюри, вторият даде аванс на Уайлдър със 115:111, а третият реши – 113:113, за да може титлата в WBC да остане притежание на Уайлдър в Ел Ей.

9 снимки

Въпреки всичко, след две години и половина извън ринга, елиминирайки мнозина лични проблеми у себе си, Фюри доказа безспорната си класа. В САЩ считаха, че Уайлдър трябва да се справи с опонента си, именно заради тази нотка в статистиката, но Циганския крал се движеше прекрасно, и сякаш бе по-ощетеният от крайното решение на тримата съдии. Въпреки това – реванш ще има. Ясно е. А след края на боя, двамата започнаха да се прегръщат и сипят хвалебствия един за друг, въпреки че „шоуто” преди мача им бе повече от ожесточено.

Съдиите оставиха без победител зрелището Уайлдър - Фюри

Уайт си опече мача с Джошуа преди Коледа

„Голямата риба” в спорта – Еди Хърн, пък спретне феноменален край на годината на всички боксови фенове, които затвориха календара си, гледайки Дилиън Уайт срещу Дерек Чисора. Двамата излязоха един срещу друг в О2 Арина” в Лондон в заключителните дни на декември, а след 11 рунда, в крайна сметка Уайт просна опонента си.

Gulliver/Getty Images
44 снимки

Мачът се явяваше реванш, след като двамата се биха преди две години, когато отново Уайт спечели мача, но този път по точки. Този път се стигна до 11-ия рунд, когато с бомбастично ляво кроше Уайт прати Чисора на пода и по този начин защити Сребърната титла на Световния боксов съвет, както и Международната титла на Световната боксова организация.  Дуелът стартира равностойно, но полека-лека Чисора започна да изостава физически от своя противник, а ударите на Уайт летяха като вихрушка на лондонския ринг. Чисора от своя страна пък се представи достойно, макар че след като падна в нокаута не успя да се изправи повече от една минута от ринга. За щастие на всички сериозни усложнения в здравословното му състояние нямаше и той се изправи сам.

Уайт изпепели Чисора и "хвърли ръкавицата" на Джошуа

Това бяха важните акценти през 2018-а, но идната година е на броени часове от нас, а тя обещава да е още по-вълнуваща. Дали ще видим Джошуа – Уайлдър, дали AJ ще даде мача, който цяла България чака и Кубрат да се бие за титлата в IBF. Възможно ли е Александър Усик да се качи в тежка категория след категоричната му доминация при полулеките. Докъде ще доведе възходящото развитие на Тервел Пулев. Задава ли се мач на Джошуа с Уайт през април. Все въпроси, на които отговор към този момент няма, но годината е 365 дни, а големите галавечери, вярвайте, ще ни връхлитат като буря.