Дионтей Уайлдър и Анди Руис получиха нареждане през ноември 2022 г. да се бият във финален елиминатор на WBC, при който победителят ще бъде обявен като задължителен за бой срещу настоящия шампион Тайсън Фюри. Имаше първоначален шум около мача между номер едно на санкциониращия орган – Уайлдър – и номер две – Руис – но преговорите така и не потръгнаха.

Двамата бивши шампиони мълчаха до началото на лятото, когато се разбра, че преговорите са подновени. След това отборът на Руис обвини Уайлдър, че е изпратил ниска оферта и последва нов неизбежен крах. Санкциониращият орган вчера публикува изявление, потвърждаващо, че заповедта вече не е активна след неуспешните преговори за битката.

„Управителният съвет на WBC постанови да отмени заповедта, която беше издадена по време на последната годишна конвенция, призоваваща за финален елиминационен двубой между Дионтей Уайлдър и Анди Руис младши, за да се определи задължителният претендент в дивизията“.

„WBC ще оцени текущата ситуация в дивизията, за да прегледа жизнеспособните опции и, ако е необходимо, да издаде ново решение по време на годишната конвенция на WBC, която ще се проведе в Узбекистан през ноември.“

Докато Руис изглежда без танцов партньор, Уайлдър е дълбоко в преговори за среща с Антъни Джошуа в началото на 2024 г. Това би било номер едно срещу номер три и добра алтернатива да се гарантира, че Фюри най-накрая ще има задължителен претендент, след като вероятно няма да защити титлата си през цялата 2023 г.

Вместо да залага пояса си срещу класиран претендент, Циганския цар ще се изправи срещу MMA звездата Франсис Нгану в кросоувър битка на 28 октомври в Рияд, Саудитска Арабия. Същата нация ще бъде домакин на Уайлдър - Джошуа, ако бъде финализиран, въпреки че американецът остави идеята за двубой преди това открита.