Много фенове очакват с нетърпение битката между Девин Хейни и Василий Ломаченко. Тази вечер двамата излизат в бой, в който Хейни защитава безспорната си титла срещу бившия шампион в три дивизии и легендарен аматьор, Ломаченко.

Въпреки че двубоят се рекламира като „шахматен мач“, подобен на олимпийски финал, може да видим сблъсъка да придобие различна форма, след като погледнем статистиката.

Със своя добре документиран аматьорски рекорд от 396-4, Ломаченко си проправи път към по-нататъшна слава в професионалната игра, с основното си място на ринга и коефициента на интелигентност, които му позволяват да диктува всяка своя победа и да контролира опонентите си.

Във всички тегловни дивизии, Лома има среден десети най-голям брой удари на рунд, отбелязвайки 6,5 на всеки три минути.

Междувременно Хейни нанася около 5,2 удара на рунд, ефективни 24,8% от всеки хвърлен удар, седмият най-добър процент във всички дивизии и две места по-висок от Ломаченко (24,3%).

Тези статистики, предоставени от CompuBox, описват точно какво вярва обществеността преди завладяващия мач в събота, като и двамата бойци несъмнено искат да спечелят „битката на удара“ и по този начин контролират темпото на битката.

Въпреки това способността и на двамата боксьори да избягват удара на опонента си може да означава, че „най-важният удар в бокса“ играе по-малко роля в представлението тази вечер, отколкото мнозина очакват.

Средно опонентите на Хейни нанасят само два удара на рунд, като колегите на украинеца се борят още повече, достигайки само 1,8 на рунд. Вместо това значението на установяването на удара може да бъде заменено с установяване на ролята на агресора, за да се натисне или забави темпото на битката по желание.

Виждали сме ефективен силов удар (точен 47,5%, 2-ри най-висок в спорта) от Ломаченко, който се стреми да заеме тази позиция, след като загуби титлата си в резултат на това, че позволи на Теофимо Лопес да спечели ранните рундове. Сигурно ще го видяим да прилага същия натиск върху Хейни в събота вечер, както направи с Масайоши Накатани през 2021 г.