Терънс Крофърд направи изключително трудно да аргументира позицията си на най-добрия боец, състезаващ се в бокса днес. Той циментира този статус с победа над Ерол Спенс, за да има и четирите пояса в полусредна категория.

Наскоро той беше попитан от Джо Рогат коя е най-трудната му битка и не е изненадващо, че не избра последната. Вместо това той се върна назад до боя срещу Юриоркис Гамбоа от Куба през 2014 г.

„Бих казал Гамбоа, заради опита по това време. Трябва да разберете, че преминах от битка с шест рунда до битка с десет рунда в HBO, когато получих битката с Брейдис Прескът. Така че тогава да се бия с него, друг човек за Interim NABO, и след това се бия за елиминатор на титлата срещу Андрей Климов. След това щях да се бия с Рики Бърнс и ще се върна и ще се бия с Гамбоа, когато стана шампион.”

Гамбоа излезе на ринга непобеден в 23 мача срещу 26-годишния Бъд, но се биеше едва за второто си състезание в лека категория след едногодишно прекъсване. Кубинецът се нахвърли на Крофърд, подлагайки защитата му на изпитание. Крофърд получаваше удари повече, отколкото неговият треньор Брайън „BoMac“ Макинтайър би искал, но той улови Гамбоа с кратка дясна контра и го изпрати на платното.

Бъд се възползва с нов нокдаун в осмия. Гамбоа се отчая в деветия и Крофърд, все още извън позицията на левичар, го удари още два пъти, за да сложи край на мача. Беше изключително впечатляващо представяне от родения в Омаха да запази световната си титла.

„Гамбоа беше обявен за следващия Флойд Мейуедър. Той беше в списъка на паунд за паунд. Всички имаха Гамбоа с висока оценка. Олимпийски златен медал. Той имаше опит и аз научих много в тази битка“.

Крофърд вече 40 мача няма загуба и държи четирите пояса в полу средна категория, след като беше шампион и в лека, и в супер-лека, в която също беше безспорен. Той се надява скоро да стане единствен обединен шампион в три категории.