Старши треньорът на националния отбор на България по бокс за жени Борислав Георгиев даде висока оценка за представянето на тима на завършилото преди дни световно първенство в Ню Делхи.

България взе един бронзов медал чрез Светлана Каменова, която се качи на почетната стълбичка в категория до 57 килограма. Тимът ни участва в турнира с едва пет боксьорки, тъй като при пристигането в Индия се оказа, че бившата световна шампионка Станимира Петрова има камъни в бъбреците и спешно трябва да се подложи на операция.

Георгиев и другият треньор на националния отбор - Роман Цветков, бяха съпроводени от Каменова и Петрова на пресконференция в София, а двете боксьорки се оплакаха от бедите, които са ги сполетели по време на турнира.

"Искам да похваля Светлана. За мен тя изигра три перфектни мача, независимо че първо на четвъртфинала и бе отсъдена загуба срещу световната шампионка. За мен победата беше изцяло наша. В първи и трети рунд тя нанесе по три-четири удара отгоре над представителката на Тайван. Според мен ринговият рефер изпусна мача още в първия рунд. Тогава още Лин Ю-Тин бе за дисквалификация или поне за две официални предупреждения за влизане с глава. Вместо това във втория рунд беше отсъдено такова предупреждение на Светлана, което изцяло не беше правомерно. В третия рунд тя се събра и отново показа, че е по-добрата боксьорка на ринга. Но така са преценили съдиите, отсъдиха ни загуба. За щастие доброто възтържествува и ни беше присъден бронзов медал", каза Георгиев.

След изиграването на полуфиналите Лин бе дисквалифицирана заради твърде груба игра, което позволи на Каменова да заеме мястото и на почетната стълбичка.

Борислав Георгиев даде добра оценка за представянето и на останалите боксьорки.

"Венелина Поптолева в категория до 52 килограма загуби с новата система Bout review. Мачът беше 3:2, абсолютно равнстоен. Не търсим грешката в съдиите, а в нас и ще видим къде сме сгрешили. Не само Венелина, а всички ние като екип. Аслъхан Мехмедова до 60 килограма показа израстване. Тя игра с една представителка на Беларус (Ала Ивашкевич), която има 13 мача и 13 победи в муай-тай. Изключително здрава и добре подготвена съперничка. За мен Аслъхан спечели първия и третия рунд, но и бе присъдена загуба с 2:3. Златислава Чуканова в категория до 50 килограма направи уникален мач с една много силна представителка на Филипините - Айра Вийегас, която игра тук и на турнира "Странджа". Във втория мач срещна олимпийска медалистка и световна вицешампионка Ингрит Валенсия от Колумбия. За опита, който има, тя игра страхотно. Мисля, че всички момичета дадоха максимума от себе си. Севда Асенова (до 48 килограма) направи две хубави победи. За жалост при нея се обади старата травма в коляното. Тя каза след втория рунд на четвъртфиналния мач, че колената и са изпукали и не успя да изиграе на 100 процента третия рунд, който бе решаващ за крайния резултат. За Станимира Петрова всички знаете за нелепата случка, която я сполетя, но тя ще разкаже по-добре. Според мен тя и Светлана спокойно можеха да вземат медали. Тя беше подготвена да вземе не само медал, а и световната титла. Доволен съм отбора. След 20 дни се събираме отново, имаме два турнира и се готвим за Европейските игри, които са първата олимпийска квалификация", добави старши треньорът на националките.

"Не искам да повтарям Боби, той беше достатъчно изчерпателен. Но се радвам, че виждам бъдеще в следващото поколение боксьорки, което идва отдолу. През последния месец подготовка видяхме много красиви и обнадеждаващи неща от нашите момичета. Въпреки резултатите, ние сме доволни и гледаме с надежда, че нещата ще се случат", каза Роман Цветков.

"Смятам, че по време на самия мач с тайванката аз бях по-добрата боксьорка. Бях по-подготвена и нейните неправомерни действия с удари с глава и в гърба ми не повлияха на представянето ми. За мен първият и третият рунд са спечелени от мен. Изгледах мача сигурно десет пъти след прибирането ни в България. Не виждам на база на какво бе отсъдено в нейна полза. Но явно има някаква грешка в мен. Ще продължа да тренирам и да се подобрявам. Така видях турнира, който, меко казано, бе кошмарен", каза Каменова.

"Да, това пътуване до Индия бе наистина кошмарно за мен. За втори път съм там и се надявам да не трябва да ходя и трети. Ситуацията с мен бе много странна. Оказа се, че съм имала два камъка в бъбрека. Не съм знаела, че ги имам и за мое "щастие" един час преди полета единият от тях е решил да тръгне и да заседне в уретера. Така започна целията кошмар - с много болки, но не искам да навлизам в подробности. Наложи се оперативно премахване на камъните. Съжалявам, че не успях да играя. Бях в супер форма и натрупала самочувствие след турнира "Странджа". Вярвам, че мохех да спечеля дори и златния медал. Но съдбата така е решила за мен този път. Беше ужасно, а по време на състезанието имаше и земетресение. Евакуираха ни. Трусът беше 4,5 по скалата на Рихтер и на три километра от Ню Делхи. След земетресението очаквах и вулкан да изригне. Радвам се за Светла, тя заслужаваше този медал. Не съм съгласна обаче с решението дисквалификацията на представителката на Тайван да дойде толкова късно. Според мен Светла щеше да играе и финал и тя е ощетена по този начин. Но все пак това е по-доброто развитие на нещата, отколкот да бе останала без медал", коментира Станимира Петрова.