Думата използвана в заглавието е адекватна, когато се използва в мъжки род. В женски става малко по-деликатно.

Мнозина говорейки и пишейки за този почти чисто нов тим на ЦСКА, прибягнаха до познатото „Време за мъже”, като описание на ситуацията. Но тъй като у нас този термин придоби още преди години по-особено значение, позовавайки се на преведения по този начин филм за мъже стриптизьори The Full Monty, то гледам да го избегна. Макар че ЦСКА вече разсъблече каквото имаше да съблича от гордостта си и започва да приема лице в лице новата си реалност – място във В група. Но все пак – пичът си е пич, докато не всеки мъж е пич. А за да риташ срещу наточилите зъби противници от югозапада трябва да ти стиска, трябва да си пич.

Много е важно да се уточнява безконечно едно и също нещо – и заради някои „свои” и заради враговете на ЦСКА. Червените няма да играят в третото ниво на футбола в България по спортно-технически причини, а по административни. Същата тази 2015 година, когато през месец юли ЦСКА започва да играе контроли в подготовка за участието си във В група, този клуб бе основен претендент за шампионската титла на България! Нали не сте забравили това? ЦСКА се срина следствие на две основни причини. Първата е натрупаното през годините безхаберие в управлението на няколко поредни ръководства. А втората – нещо, което по-конкретно не може да се назове, но което се случи по време на зимната пауза и по време на първите мачове за годината. Та заради това сега се чакат битките из пазарджишките села Бяга и Варвара. Тук никъде не се срещат спортно-технически причини. Заради няколко човека страдат многократно повече. По време на последния Изпълком се разбра, че ЦСКА има яростни врагове в управлението на БФС, но в крайна сметка няма защо да се заблуждаваме – ЦСКА трябва да се сърди изцяло на себе си, на грешките, допуснати от хора в клуба.

Вчера в Тетевен не започна нова страница в историята. Тя ще бъде такава на 8/9 август, когато реално е първият официален мач с марка „В група”. Вчера бе просто първа контрола. Но обстановката на трибуните бе коренно различна. Едва ли някога в историята си, червените са стартирали по подобен начин подготвителните си мачове. Не със загуба, това разбира се, се е случвало неведнъж. А пред погледа на 3-4 хиляди фенове, пропътували не малко път и закупили билетче за спаринга от по 3 лева. Това аз лично не помня да се е случвало. И сега към първите изводи. ЦСКА трябва рано или късно да започне да отговаря на този фенски ентусиазъм. Никой не е очаквал чудеса на терена срещу Спартак Пл, но ЦСКА просто не игра. Алибито е налице – едва десетина дни подготовка на един току-що събран и все още попълващ се тим. Но ще мине време и това оправдание ще отпадне. За да бъдат привържениците верни и навсякъде, те ще започнат да искат, да имат претенции. В момента те вярват, че този ЦСКА ще властва из В група, ще мачка съперниците си и като римски легион ще влезе в горната дивизия. Ще бие с по 7-8, с по 10 гола разлика. Дори в последната декларация на обединения Сектор Г се прокраднаха такива очаквания. И това е нормално. Още повече, че имат примера на Ботев Пд отпреди няколко сезона, когато се случваше точно това – гръмки победи, Наско Курдов вкара сигурно 50-60 гола, а шоуто бе гарантирано във всеки мач. Така е, когато липсва тръпката от сериозните мачове, от високите цели, остава гладиаторската наслада от това да разкъсаш съперника, да покажеш, че случайно и временно си попаднал в тази група, че това не е естественото ти състояние и местонахождение.

Христо Янев вече даде няколко заявки, които ще са му единствено от полза. Наложи се да взема трудни решения, да се покаже, че някои играчи не пасват на моментната концепция на ЦСКА, макар и в близко време да са били любимци на публиката, да са дали много на клуба. След мача срещу Спартак Янев веднага разбра фундаменталната истина – само с юношки, с млади момчета няма да стане. Би могло, но не веднага, а след два-три сезона, когато те се обиграят, когато станат изградени футболисти. Само че, ЦСКА не може да си позволи лукса да обиграва състав, да налага младоци само и само заради самото налагане. И за да се каже, че вече се дава път на младите. Христо Янев разбра това моментално. Експериментите във В група са изключително опасни. Все още споделям теорията, че по-лесно можеш да станеш шампион, отколкото първенец във В група. Освен ако отрано не вземеш съответните мерки. Появата на няколко по-опитни футболисти, засега би трябвало да е гаранция, че ЦСКА няма да рискува. Пътят нагоре е максимално трънлив, блатист и способен да ти предложи на всяка крачка възможност за навехване. Не вярвам и човек като Гриша Ганчев да има необходимото търпение ЦСКА да не е първи във В, после в Б група, после и в А. Проектът Литекс сам показва, че таланти се излюпват, Литекс прави чудесни трансфери, но две поредни години не се класира в евротурнирите, миналата година се спъна в някакви анонимни унгарци, а тази година претърпя истински крах. И то класирал се благодарение на липсата на лиценз на Локо Сф. Мдааа, явно само с юношки – не става! Било то в елита, било то надолу в низините. Трябва симбиоза, сплав, трябва баланс във всяко едно отношение.

След първата контрола – толкоз. Доказа се и още една версия – че ЦСКА ще акумулира невероятен медиен интерес. Но с риск да стана досаден – трябва да започне взаимно връщане и подобаващо отговаряне и от страна на самия отбор. Срещу Спартак Пл не го видяхме. Вярвам, че е въпрос на време. Време за пичове, каквито са всички в момента в ЦСКА. По презумпция.

-----------------------------------

Следвай Ники Александров и в личния му Фейсбук профил