Нещо различно прави впечатление, ако се интересувате от ЦСКА и случващото се около „червените“. Не, не е продължаващата неяснота около бъдещето на клуба. И не, не е очевидното превъзходство над съперниците във В група, нито пък головият рекорд до момента.

Става дума за поведението на старши треньора на „червените“ Христо Янев и конкретно поведението му пред медиите.

Преди 14 години, през октомври 2001-а Христо Янев изрече реплика, с която със сигурност не се гордее. След разгрома от Чехия с 0:8 в евроквалификация на младежкия национален тим, при прибирането в България, Янев изпусна нервите си при въпрос на журналист дали ще се извини за резила. Отговорът: „На теб ли да се извинявам бе, тюфлек?“, спокойто може да влезе в някой учебник тип „Какво не се прави/говори, ако си професионален футболист“.

Сега, вече треньор, Янев е начело на ЦСКА в един от най-драматичните сезони в историята на клуба. Води „червените“ в тотално непривични условия и дори не става въпрос само за присъствието на тима в третия ни футболен ешелон.

От момента на назначаването си Христо Янев имаше десетки възможности да изрече цял куп „глупости“, заставайки пред журналистите. Имаше достатъчно шансове да се „подхлъзне“, да обвини един или друг за настоящата ситуация на клуба, да насочи от своята позиция, вниманието към случващото се извън терена или да се „разсърди“ на някой журналист, че му задава „неправилни“ въпроси.

Но, нищо от това не виждаме да се случва. Поне към момента. Треньорът на ЦСКА запазва спокойствие, коментира основно играта и представянето на футболистите, които води и успява да не се забърка до уши в извънфутболните теми, които касаят „червените“.

Преди 14 години Христо Янев съжали за думите си и се извини, явно бързо осъзнал грешката си. Сега в друга роля, но пак в същата действителност, разликата прави впечатление и то в положителна посока.