Николай Банков е новото попълнение на ПФК Арда. Той е вратар и в своята кариера е преминал през Спартак Варна, Миньор Перник, Хасково, Пирин Благоевград, Добруджа и Локомотив Горна Оряховица.

Банков има и кратък престой в полския Рух /Хужув/.

Николай Банков подписа договор с Арда и даде интервю пред клубния сайт, за очакванията през сезона в Първа лига, готов ли е за конкуренцията с Иван Караджов, и какво го е накарало да избере АРДА за продължаване на своята кариера.

- Ники здравей, ти си първото ново попълнение за Арда, а вече направи и няколко тренировки с отбора. Какви са ти впечатленията?
- Първите ми впечатления са, че всичко е на много високо и много професионално ниво в Арда. С повечето момчета се познаваме, играл съм с тях и мисля, че няма да имам проблеми с адаптацията с отбора.

- Какво те накара да избереш Арда?
- Перспективата на отбора, това е млад отбор, който тепърва започва да пробива във футбола, и това, че Арда иска да се докаже, и да бъде фактор в българския футбол.

- Сигурно знаеш каква еуфория бе с влизането на Арда в Първа лига, сега вниманието ще е още по-насочено към клуба.
- Това още повече може да ни мотивира и да ни накара да покажем на тези хора, че отбора заслужава да е в елита на футбола в България.

- Със Стамен Белчев се познавате, сигурно сте провели разговор, какво ще изисква той от теб?
- Да, познаваме се. Работихме заедно в отбора на Хасково. Водихме разговор, но тепърва той ще ми каже какви са неговите изисквания към мен като вратар и се надявам да оправдая доверието, което е гласувал 
към мен.

- Познаваш ли се с Иван Караджов и с треньора на вратарите Стоян Колев, и каза ли ти Колев на какво трябва да наблегнеш?
- С Иван Караджов не сме играли заедно, но се познаваме. Той наистина е един много добър вратар, а това ще е от полза на отбора, защото ще се вдигне конкуренцията между нас двамата. Също така това ще ни 
направи и нас по-добри, а и ще затрудни треньора в избора за титулярен вратар.

- Кажи нещо повече за теб, кой ти е любимият вратар?
- Петър Чех за мен е номер едно, но за съжаление май тази година му беше последна. Но сега според мен Мануел Нойер ще е на върха, макар, че последната година той имаше доста контузии.

- Защо избра да станеш футболист?
- Хм, интересен въпрос. От много малък, мисля, че от 7-8 годишен бях по цял ден навън с топката, на площадката и това се превърна в любов. Малко по-късно си казах, че това е моята, мечта да стана футболист.

- Какво би казал на феновете, защото те подкрепят отбора във всеки един мач?
- Бих им казал да са търпеливи, защото това, което отборът го постигна за две години от Трета лига до Първа лига наистина е трудно. Сега ще ни бъде нужно време и подкрепа от тях за да покажем това, което ние 
наистина можем.

- Познаваш ли се с другите футболисти в отбора?
- Да, познавам се с повечето от тях. Приеха ме нормално.