Често чуваме собствениците на българските клубове да се оплакват, че в България от футбол пари не се правят. Но имате ли представа в какъв размер са приходите на отборите в Първа лига за един сезон?

На този въпрос отговор дава годишният доклад на УЕФА за финансовата година на отборите в европейските футболни първенства.

Според него българската Първа лига е на 28-о място от 54-те лиги в Европа по приходи. Общо 14-те отбора в елита са заработили 41 милиона евро или средно по около 2,9 милиона евро.

А откъде идват те? Най-голямата част, 42%, идва по програмите за подпомагане на UEFA. 29% са от спонсорски договори, 7% от продажба на билети и абонаментни карти, 6% от телевизионни права и 17% са в раздела "други".

Първа лига е и сред първенствата, в които има увеличение на приходите между 2015 и 2016, което е в рамките на 5%.

Проблемът за българските отбори и до голяма степен липсата на печалба, идва от факта, че огромна част от приходите (общо 73%) отиват в перо "заплати". През финансовата година 2016 разходите за заплати в българския елит са се увеличили с 35% спрямо предходната. В чиста стойност те са 29 милиона евро или средно по 2,1 милиона евро на отбор. Това поставя първенството ни сред тези, в които най-голяма част от приходите отиват за заплати на играчите.

Приходите на първенствата в Европа