Асоциацията на футболните треньори в България (АФТБ) осъди остро случилото се с техния колега Николай Митов по време на първото му занимание с Ботев Пд. Привържениците нападнаха специалиста, само няколко часа след като беше обявен за наставник на „канарчетата“. В следствие на това самият Николай Митов обяви, че си тръгва, а след него единият от собствениците Румен Чандъров и спортният директор Михаил Мадански го последваха.

Декларация на Асоциацията на футболните треньори в България

Асоциацията на футболните треньори в България остро осъжда поведението на част от привържениците на Ботев Пловдив при представянето на Николай Митов като наставник на клуба.

Инцидентът с члена на организацията, който стана повод за оттегляне на ръководството и спортно-техническия екип съвсем не първи в Ботев. Обруган от привържениците си тръгна и доскорошният наставник Николай Костов.

Примерите за това недопустимо поведение на „привърженици” спрямо треньори не са малко. Преди време жертва на унизително посегателство от „фенове” на Левски стана националният селекционер Ивайло Петев. Подобни прояви на вандализъм за пореден път доказват липсата на толерантност и уважение във футбола ни.

Чест прави бързата реакция на собственика на Ботев Румен Чандъров, който запази достойнството на екипа си и оттегли своята подкрепа и намерения за развитие на клуба в такава лумпенизирана среда.

Привърженици, треньори и ръководители са част от общият процес за развитие на футбола. За това подобни крайни действия от страна на феновете са недопустими и мястото им е далеч от стадионите.

АФТБ изказва пълна подкрепа към треньорите жертва на посегателство и унижение.

АФТБ призовава футболното общество за бързи и адекватни мерки срещу лумпенизацията в спорта.