На Гергьовден в почти всеки български дом има повод за празник. Редица градове в страната празнуват своя официален празник, отбелязваме и Деня на храбростта, който е празник на българската армия. 

Но за цяла Стара Загора този ден е по-специален. Защото на 6 май преди 102 години се дава началото на организирания футбол в града и този ден се счита за началото на местната футболна гордост Берое. 

Този празник ще бъде отбелязан подобаващо - със старозагорско дерби срещу Верея от 20:00 часа в 33-ия кръг на Първа лига. А ето и какво написаха беройци на официалния си сайт по повод годишнината: 

"Днес нашият любим клуб навършва 102 години от своето създаване! 6 май 1916 г. е една специална дата в историята на Берое. Тази дата се счита за начало на организирания старозагорски футбол, чиито традиции през 1959 година наследява обединеният спортен клуб Берое с официалния си учредителен документ от събранието на 19 март 1959 г. На 6 май започват редовните занимания на футболната чета към туристическо дружество Верея."

"През този над един век нашият любим клуб Берое заслужено заема централно място в българския футбол. В тази богата история ние споделихме много радост и незабравими двубои. Извоювахме много слава, спечелихме много купи и никога не се предадохме. Бяхме заедно в тежки моменти, които се надяваме да останат далеч назад във времето."

"През годините Берое има и остави големи имена и голмайстори в историята на българския футбол. Стотици са талантливите играчи, които оставиха своя отпечатък по родните и световни терени."

"Пожелаваме на всички беройци да бъдат здрави, да споделим още много победи на футболния терен, да продължавате да обичате Берое с онази страст и вярност, която винаги е била символ на нашия клуб."

"Уверени сме, че заедно ще постигнем още много успехи и слава! Благодарим на всички зелени сърца за подкрепата и любовта! Ще се видим отново там, където винаги сме заедно и споделяме своето щастие – на Храма! Онзи, в който религията е само една – Берое!"

"Светът е Берое! Този свят е кръгъл, събран в кожено кълбо, което всеки привърженик на отбора усеща в стомаха си, свит на топка, когато на стадиона тя трябва да опъне мрежата на противниковата врата. Слд това се превръща в сълзи от болка или от радост!"

"Берое е свят, който обединява и те кара да обичаш…и всичко в него е зелено! Винаги носете Берое в сърцето си! Честит празник, беройци!", написаха от сайта на клуба по повод годишнината.