„За мен наградата в класацията „Спортист на област Разград“ е голямо признание, тъй като отминава една трудна за мен година – с много контузии и тежки състезания, с които обаче се справих подобаващо“, заяви след церемонията по награждаването на най-добрите спортисти от Лудогорието 18-годишният борец от клуб „Кубадън“- Лозница Генади Маринов.

През 2016-а година младият състезател се класира на пето място на Европейско първенство за юноши, стана два пъти републикански шампион в кат. до 50 кг., има и два бронзови медала от международни турнири. През 2017 г. той минава в по-горната категория – до 55 кг. Първото му състезание е още на 15 януари – републиканско първенство, след което се определя националния отбор. Генади се надява да се представи добре още на първия турнир, за да го повикат в националния отбор и през годината да има възможност да спечели медал от голямо първенство.

Генади Маринов е възпитаник на треньора от клуб „Кубадън“- Лозница Севджан Адем, тренира борба от 9 години и смята да се занимава и занапред с този спорт.

На второ място в класацията „Спортист на област Разград“ разширен състав на Областната комисия по спорт класира Нурхай Зюлкюф – състезател по конен спорт от Клуб по конен спорт в село Севар с треньор Левент Незиров. През 2016 г. той е спечелил купа за първо място в състезание в Саарбрюкен и трето на турнир във Виена, има първо място на Приз България и на голям републикански турнир, както и общо 46 първи места от състезания от националния спортен календар и 40 класации в призовата тройка.

Колоездачът от клуб „Спринт“-Разград Мирослав Минчев е на трето място в десетката. Негов треньор е Денчо Денев. През 2016 г. Мирослав Минчев спечели второ място на Балканско първенство по колоездене на 1000 метра, както и първо място в същата дисциплина на държавното първенство.

източник: Радка Минчева/Gong.bg

След призовата тройка в десетката се нареждат спортистите: Светослав Дяков - Футбол, ПФК Лудогорец 1945 гр. Разград,; Момчил Николов - шахмат, ШК “Абритус”- Разград; Местан Халил - борба, СК по борба и сумо „Хан Аспарух“- Исперих; Али Пъръшмолла - борба, СКБ „Езерче“; Марина Найденова - стрелба  с лък, СКСЛ „Антибиотик”-Разград; Цветомир Киров - лека атлетика, Спортен клуб по лека атлетика  “Лудогорец” гр. Разград,; Ахмед Неджмидин - борба, СКБ „Кубадън”, гр. Лозница.

Наградата за най- перспективен млад състезател на Област Разград за 2016 година бе връчена на 13-годишния Местан Халил, шестият в класацията за най-добър спортист на област Разград, състезател по борба към СК по борба и сумо „Хан Аспарух“, гр. Исперих.

Най-добър треньор за 2016-а година е Георги Дерменджиев, Футбол, ПФК Лудогорец 1945 – футбол - мъже,  а най-добър отбор - ПФК Лудогорец 1945.

Областният управител връчи специално отличие за висок спортен дух на Антон Георгиев – състезател по бокс на СК Олимпия, гр. Разград, с постижения: Второ място на Европейско първенство за ученици до 14 години, кат. 52 кг. в гр. Загреб, Хърватска.

Част от наградените отсъстваха, някои са на състезания, а други като Лудогорец – в почивка, от Областна администрация-Разград уточниха, че плакетите от 15-тото  издание на класацията „Спортист на област Разград“ ще им бъдат изпратени.