Новият наставник на Левски Славиша Стоянович стартира с успех 2:0 над Ботев Враца в мач от третия кръг на Първа лига. „Сините” стартираха вихрено срещата и още в осмата минута Станислав Костов даде аванс на своя отбор, а вторият гол дойде в края на мача, след като Жерсон Кабрал с мощен шут парира Николай Кръстев. Врачани дадоха сериозен отпор на „сините”, като можеха да изравнят резултата в Монтана, но отбраната на Левски действа солидно във важните моменти и гол във вратата на Мартин Полачек не падна.

По този начин „сините” се изкачиха до второто място в Първа лига със седем точки. Ботев Враца от своя страна записа трета поредна загуба, макар играта на футболистите на Сашо Ангелов срещу столичния тим да се понрави на зрителите.

Тук, специално за Вас, следихме срещата минута по минута. 

Мачът можехте да наблюдавате на живо по DIEMA SPORT, както и на дигиталната платформа PLAY DIEMA XTRA BG.

Столичният тим влезе в срещата като фаворит, след като Ботев Враца е единствения отбор в Първа лига, който няма спечелена точка в двете изминали срещи. Врачани допуснаха загуби от Черно море (1:2) и Дунав Русе (1:3). Левски пък е с четири точки от две срещи, след като дуото Георги Тодоров/Тодор Симов постигнаха успех над Ботев Пловдив (1:0) в първия кръг на Първа лига и равенство 2:2 срещу Черно море на „Герена”.

Срещата ще се играе на стадион „Огоста” в Монтана, тъй като стадион „Христо Ботев” във Враца няма осветление.

Славиша Стоянович излезе във формация 4-3-3, за разлика от последния мач на „Герена” срещу Черно море. Разликата бе, че Жорди Гомес застана до Хали Тиям в центъра на терена, след като срещу варненци стартира Антони Белмонт, но той получи травма в 20-тата минута и бе изваден за сметка на испанеца. Давиде Мариани допълни тройката в средата на терена. Триото в атаката на „сините” бе Станислав Костов, а по крилата работеха Габриел Обертан и Жерсон Кабрал. На вратата застана Мартин Полачек, като Божидар Митрев бе резервният страж за гостите. Бразилският полузащитник Ривалдиньо не бе в групата на Левски, след като излекува дълготрайна контузия, макар предварителните очаквания да бяха той да бъде от 18-те човека на Левски в Монтана и е отпаднал преди старта на срещата.

Старши треньорът на Ботев Сашо Ангелов разчете на 4-2-3-1, в опит да спечели първи точки в сезон 2018/19 в Първа лига.

Атаката на врачани бе водена от Валери Домовчийски, докато Юлиян Ненов, Андреас Васев и Петър Атанасов бяха зад гърба на нападателя. Врачани влязоха в срещата на стадион „Огоста” в Монтана в добро настроение, след като по-рано през седмицата държавата обяви, че ще бъдат отпуснати среща за модернизирането на стадион „Христо Ботев” във Враца.

Левски стартира вдъхновен мача под новото ръководство на Славиша Стоянович и наложи натиска си срещу Ботев Враца.

След шест минути игра Левски можеше да открие резултата на „Огоста”, но удар на Жорди Гомес профуча встрани от вратата на Николай Кръстев Столичани стигнаха до попадение след едва осем минути, след като организираха чудесна акция. Габриел Обертан поде действието за отора си и комбинира успоредно с Жорди Гомес. Испанският халф фино пропусна към Станислав Костов, който стреля, а топката премина покрай Кръстев и се оплете в мрежата – 0:1.

Левски си осигури важния гол и се прибра леко, като даде инициативата на Ботев, но възпитаниците на Сашо Ангелов нямаха адекватен отговор в следващите минути.

В 24-ата минута Левски можеше да удвои аванса си, но ударът на Габриел Обертан бе добре блокиран от Атанас Фиданин. След този епизод в срещата, мачът започна да се накъсва, след като двата отбора подеха здрава битка в центъра на терена. Съдията Стефан Апостолов раздаде пет жълти картони в рамките на четвърт час, а нарушенията следваха едно след друго.

В 33-ата минута домакините имаха сериозни претенции за дузпа, които не бяха уважени от главния съдия. Юлиян Ненов стреля силно от разстояние, а топката се срещна в ръката на Станислав Костов. Нападателят на Левски бе прибрал плътно ръката си, което може би оказа влияние върху крайното решение на главния арбитър и той продължи играта.

В 40-ата минута Станислав Костов можеше да удвои резултата, след като тръгна първо мощно отляво към центъра. Нападателят комбинира с Давиде Мариани, който бе непокрит отдясно, а швейцарецът върна към Костов, който бе с гръб към вратата на дузпата в наказателното поле. Бившият нападател на ЦСКА се обърна и стреля, но шутът бе блокиран, след което получи медицинска помощ.

Минута преди края на първата част Йордан Апостолов стреля без подготовка от голяма дистанция, но за съжаление на врачанския клуб ударът му премина над напречната греда на Мартин Полачек.

Ботев Враца започна много находчиво втората част, макар да губеха от резултата и играчите на Сашо Ангелов искаха мигновено да върнат попадението пасив. В 51-ата минута Петър Атанасов можеше да бъде герой за Ботев Враца, но пропусна чудесна възможност. Ивайло Михайлов проби мощно през центъра и го видя вляво, подавайки веднага. Атанасов бе непокрит, но спря топката много слабо и не успя да отправи изстрел към вратата на Полачек.

В 66-ата Йордан Апостолов бе „забравен” в наказателното поле на Левски, но Ейолфсон се хвърли на пътя на топката, за да не бъде направен изстрел към вратата на „сините”.

В рамките на 60 секунди, между 71-ата и 72-ата минути, Ботев имаше шанс на два пъти да изравни чрез Спас Георгиев. Първо халфът стреля от 15-ина метра, но Давид Яблонски сложи тялото си пожертвователно пред топката. Секунди по-късно халфът бе намерен сам отдясно и стреля мигновено, но Ейолфсон парира удара с крак и изчисти в корнер.

В 80-ата минута Белаид видя Жерсон Кабрал отляво и пусна по земя зад отбраната на Ботев. Кабрал матира с едно движение Керчев и си освободи място за стрелба, но шутът му бе неточен.

Пет по-късно Кабрал се поправи и удвои аванса на Левски. Холандецът стреля много силно с левия крак и с феноменален шут матира Николай Кръстев – 0:2.

Успехът е първи за новия треньор на Левски Славиша Стоянович, който в четвъртия кръг ще гостува на Дунав Русе. Ботев Враца пък ще пътува до София, където ще има визита на столичния Септември.

Ботев Враца (4-2-3-1): Николай Кръстев – Андреас Васев, Мариян Иванов, Венцислав Керчев, Атанас Фиданин – Йордан Апостолов (75' - Вълчев), Даниел Гаджев (80' Колев) – Юлиян Ненов (62' - Георгиев), Ивайло Михайлов, Петър Атанасов – Валери Домовчийски

Треньор: Сашо Ангелов

Левски (4-2-3-1): Мартин Полачек – Аймен Белаид, Холмар Ейолфсон, Давид Яблонски, Милош Цветкович – Хали Тиам, Жорди Гомес (90' Найденов) - Жерсон Кабрал (89' Иванов), Габриел Обертан, Давиде Мариани - Станислав Костов (62' - Буш)

Треньор: Славиша Стоянович

Стадион: „Огоста”, Монтана

Съдия: Стефан Апостолов