Полузащитникът на родния Лудогорец Абел Анисе беше посочен като един от лидерите в националния тим на Мадагаскар, който се представя далеч над очакванията в Купата на Африканските нации. Тази вечер от 19 часа българско време малгашите излизат срещу ДР Конго в 1/8-финален сблъсък.

29-годишният халф на разградчани записа името си в историята на своята родина, като стана автор на първия гол за Мадагаскар във финали на КАН. Неговият принос не остана подминат от разработката на сайта bamada.net, който посвети обширен материал на островната нация със заглавието: „Планетите се подреждат: НЛО-то Мадагаскар не е тук по случайност”.

Голямо признание за халф на Лудогорец, нареди се до световни звезди

Централна фигура в статия е бившият защитник на Пари Сен Жермен Ерик Рабесандратана. Роден и израсъл във Франция, някогашният бранител през 2007 година, малко преди края на футболната си кариера, взема участие в един-единствен приятелски мач на Мадагаскар. ФИФА така и не признава това му участие, а по онова време в страната не са готови да гласуват по-голямо доверие на играчи с двойно гражданство. „Треньорът реши да не разчита на такива като мен. Това беше разочарование, защото на два пъти кандидатствах за двойно гражданство. И двата пъти ми казаха, че са загубили документите ми”, припомни си Рабесандратана.

От три години насам обаче именно това е пътят, по който се движи скромната нация във футболно отношение. Мадагаскар може и да няма световни звезди, с каквито разполагат нации като Египет и Сенегал, но това не значи, че футболистите не притежават талант. Според мнозина фактът, че повечето от тях не играят в широко известни лиги, работи в полза на малгашите. Когато нещата опират до търсенето на лидери, името на Анисе е първото, което Рабесандратана споменава. Той счита звездата на Лудогорец за изключително важна фигура, която играе пред защитната линия. „Анисе е футболист на Лудогорец и редовно участва в Шампионската лига, което му дава опит, с какъвто другите не разполагат”, коментира бившият защитник.