Трима настоящи и двама бивши футболисти на Локомотив Пловдив ще свидетелстват на 19 май пред съда по делото за черно тото. Това са капитанът Мартин Камбуров, играещият помощник-треньор Александър Тунчев, Кирил Котев, бившият капитан Здравко Лазаров – Електричката и Йордан Тодоров.

Обвиняеми са бившият треньор на Любимец Красимир Мечев и помощникът му Анатоли Тонов заради работата им през сезон 2013-2014, когато отборът бе в „А“ група. Според прокуратурата целта им е била клубът да губи мачове, а треньорите чрез залагания на резултати да печелят от хазартни игри.

Това става ясно от обвинителния акт срещу Мечев и Тонов, който е подписан от спец-прокурор Детелина Ганчева. Делото е вече в спецсъда и ще се решава от съдия Иво Хинов, пише novsport.com.

В началото на разследването прокуратурата повдигнала обвинения на още двама – на президента на Любимец Атанас Сталев и на шофьора му Павел Костадинов. Делото срещу тях обаче е прекратено през ноември м.г. по липса на доказателства за извършено престъпление.
Разследването за т.нар. черно тото започва през 2014 г. в ГДБОП след сигнали на БФС, които съдържат информация за измами при залагания. В книжата имало и рапорти на съдии и доклади на делегати.

За да хванат хазартните далавери, спецполицаите слагат бръмбари в съблекалните на няколко стадиона.

От спецобвинението казват, че нагласените мачове на Любимец са над 10. В обвинителния акт под съмнение са поставени срещи на отбора с Левски, Нефтохимик, Черноморец (Бургас), Пирин (Гоце Делчев), Лудогорец, Литекс, Черно море, Берое, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА.
Всички те са играни в пролетния полусезон на първенството през 2014 г.