Клубовете от професионалния футбол би трябвало да си разделят 6 милиона лева от ТВ-права за предстоящия сезон, обяви заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов.

Клубовете ще решат как да разпределят средствата днес от 13.00 часа на среща в сградата на БФС. Сумата е най-голямата до момента, която е получавана от отборите.

От днес отборите от Първа лига могат да си вземат топките от "Адидас", които им се полагат безплатно по силата на договор. След това отборите от Втора лига ще си получат 20-те топки от "Найк", 10 топки са предвидени за отборите от Трета лига и са на фирма "Селект".

Антон Попов коментира още   още, че новите Нормативни документи ще бъдат готови до една седмица, както и целия спортен календар за новата състезателна година.

В Първа лига отпадат допълнителните-асистент съдии, които стояха зад вратите на мачовете, добави Попов. Те са били наложени по конвенция на УЕФА, а през последния сезон БФС е плащал разноските по тяхното участие в мачовете. Другата новост е, че четвърти съдия трябва да бъде отново само ръководещ.

БФС увеличава бройката на служебните лица, които стоят на мач на резервните скамейки извън играчите от 6 на 7, а за клубовете е важно, че жалбите след срещите могат да се подадат до 72 часа.

Футболната централа ще поеме разходите по съдии и делегати на отборите, които участват в първенството U15. Така БФС се надява да облекчи водещите школи в страната, както го прави и при старшата и младшата възраст. За аматьорският футбол пък са предвидени 6000 топки, както и чрежи за вратите и корнер-флагчета.

"Надявам се, че Българският спортен тотализатор ще продължи да има постъпления, за да имаме повече възможности за подпомагане на детско-юношеския и аматьорския футбол и да помогнем на преливането", добави Попов. /БТА