Левски спечели последния си мач и позитивните емоции връхлетяха „сините“ за първи път от много време насам. Успехът не бива да предизвиква лъжлива еуфория, защото е един от четири мача в първенството. След двубоя на Националния стадион на преден план излязоха няколко имена – Николай Кръстев, Николай Митов, Давид Яблонски и Роман Прохазка.

Първият беше сравнен с идола Иванков, което е твърде прибързано и опасно за самото момче. Ники стана любимец от раз. Втори мач и вече е в устата на всички левскари. Кръстев е талантлив и това се видя още по време на сезона, който изнесе в дублиращия тим. Там изпъкваха заедно с Деян Иванов, който отдавна щеше да е сред асовете на Левски, ако не бяха контузиите и последвалите операции. Защитникът е с такъв характер, че може да се пребори и с това, но темата е съвсем друга.

Ролята на вратарите в последното софийско дерби беше от огромно значение. Георги Китанов /също качествен вратар/ беше сринат след срещата, а Кръстев вдигнат във въздуха след три чудесни спасявания. Юношата на „сините“ отказа високоплатените Кулма, Каранга и Кубемба.

Тази форма не се е родили на 4 март. Става въпрос за много труд и правилна работа. Зад всичко това е застанал треньорът на вратарите Валентин Захариев, който е сред най-добрите в занаята. Излишно е да изброяваме имена, защото ще трябва да пуснем рекламен банер.

Освен работата обаче, трябва да отбележим още нещо от важно значение. Захариев е създал екип, което е много важно. Преди години имаше една снимка, на която бяха Георги Петков, Божидар Митрев и Цветан Димитров. Тримата вратари на Левски тогава, тренирани от Руслан Михайлов. Нещо подобно, дори още по-силно, хванаха част от обективите след последната среща на тима от „Герена“. На „Васил Левски“ първи да поздравят Кръстев се стекоха Вальо Захариев, Божидар Митрев и цивилният Боян Йоргачевич. Това говори за задружност и отборен дух.

„Боян Йоргачевич и Божидар Митрев ми казаха, че ще съм играч на мача. Искам да благодаря на тях и на Валентин Захариев“, това бяха част от думите на Ники Кръстев след получаването на приза. Поредното доказателство за взаимоотношенията между вратарите в Левски и работата, която върши Захариев.

Безспорно най-силния кадър в това отношение показаха телевизионните камери. След знаменитото спасяване на Кръстев в 84-aта минута, Боян Йоргачевич се кръстеше в официалната ложа. На практика Левски играеше с трима вратари в един и същ момент. Единият вършеше работата на вратата, другият взриви трибуните с появата си на пистата още преди мача, защото Митрев е специален за феновете, а третият благодареше на Господ с единствената ръка, която може да вдигне в момента.

Във футбола, а и във всяка професия колективът е ключов. На вратарската позиция в Левски няма как да имат проблем в следващите сезони. Йоргачевич е човек, който носи висок морал в себе си. Нека му се подиграват за шала, суеверията и каквото друго поискат. Сърбинът игра дузина мачове с контузия, докато някой стане готов да го замести. Божидар Митрев не се поколеба да скъса много по-добрия си договор с Шериф, за да помогне на Левски в трудната ситуация с травмата на титуляра. От юношите Левски си произведе Николай Кръстев и Димитър Шейтанов, които притежават добър потенциал.

В следващите седмици за Валентин Захариев се задава ново предизвикателство. Кръстев трябва да остане на земята, Митрев да влезе във форма, защото опитът е важен на този пост, а Йоргачевич да бъде възстановен и към него да се действа с уважението, което той заслужава.

Днес е много по-лесно да си от Левски, но преди време останаха малцина, които бяха съгласни да пазят „сините“ интереси. Боян беше един от тях, и продължава да е част от отбора. Силният отбор на вратарите в Левски.