Новият шеф на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев даде обширно интервю пред „Спортно шоу Гонг”, в което коментира своето назначение и желанието му да помогне за развитието на съдийството у нас.

Пловдивчанин оглави Съдийската комисия на БФС

„Предпочитам да ми пожелаете късмет. В целия изминал кръг съдиите се представиха на доста високо ниво и си пожелавам до края в най-лошия случай да бъде така”, започна Сталев.

„Все още съм главен счетоводител на болница в Пловдив, вече 18-а година, 6 години съм наблюдател в А група, познавам до болка съдиите в А група в момента, знам им качествата. Аз съм един треньор, който поема един отбор в средата на първенството и няма право на корекции, но аз вярвам в тези момчета и вярвам, че ще защитят името на българското съдийство.”

„Със сигурност съдийската комисия и аз като председател ще мислим в тази насока, но нека не изпреварваме събитията. Млади съдии има, които са ми направили впечатление. Аз наблюдавам мачове, интересни са ми и има млади момчета, които заслужават да получат шанс.”

„След няколко дни ще направя едно събитие, на което да представим новите членове, да се запознаят момчетата и с тях. Ще започнем с това, че трябва да се обединят и да бъдат едно цяло. Нямаме време за разнобой, трябва да бъдем заедно, да бъдем силни и да отстояваме на напрежението, него ще го има до края на сезона.”

„В интерес на истината на мачовете, на които аз съм бил наблюдател, не съм усещал напрежение, дали от президенти или деятели на клубовете. Не мисля, че може да има такова напрежение от клубовете. И медиите налагат такова напрежение по отношение на коментарите за съдийските отсъждания.”

„Виждам как се коментират съдийски отсъждания на мач като Арсенал-Милан и на мачове от нашето първенство. Ако коментарите бъдат по-спокойни, съдиите са доста добри като качества. Молбата ми е от вас медиите да има поне малко повече спокойствие.

Сталев разкри и на кой отбор е фен, а коментира и снимките си с фланелка на ЦСКА. „Единствено в живота си и до ден-днешен съм фен на Милан. Въпреки всичко мисля, че може да има малко повече толерантност. Нашите съдии са добри, Кабаков и Ники Попов го доказват с оценките си в Европа. От българските отбори не съм фен на никой и съм го доказвал и като съдия. Наистина не съм. Единственият отбор, който съм приел и даже съм член на фенклуба, е Милан.”

"Това е един турнир между здравни заведения в Пловдив и просто отборите бяха облечени в екипите на Левски, ЦСКА, Славия...Така се падна."

Сталев отказа да дава оценки на предишния шеф на съдиите Петър Петров. „Няма да коментирам решвнията на предишния председател Петър Петров, с него съм в добри отношения. Мога да изкажа чисто субективно моето мнение. Може би наистина, би трябвало да се огледат нещата и да се прецени, че за този мач Кабаков не е бил подходящ, но това си е преценка и не искам да я коментирам. Нито мога да го обвиня, нито да го оправдая.”

А има ли достатъчно качествени съдии, които да ръководят предстоящите дербита Левски-ЦСКА? „Аз мисля, че има, аз ги знам, познавам ги много добре. Всички са минали през погледа ми и мисля, че има такива хора, които да изкарат тези мачове, стига и обстановката да е нормална.”

Искам да благодаря и на клубовете и футболистите в последния кръг, те се държаха по европейски начин.”

„Не се притеснявам, каквото зависи от мен ще го направя, за да се вдигне нивото на съдийството. Ако някой прецени, че това не е ок, няма проблем да приключим, когато трябва. Това може да се случи след 10-12 години.”

„Нямам намерение да променям нещата, преценката ще бъде моя и аз ще си нося последствията. Няма как да не се съобразявам с Марк Бата, има конвенция, но решенията ще ги взимам аз.”

Сталев коментира и според него много по-тежкият период за съдиите през 90-те години. „Даже не може да се говорим за битки, нещата са изключително спокойни. Даже се шегувахме с мои колеги, че сега, ако свирим, няма да излизаме от центъра. Няма го това напрежение от нашето време, въпрос на психика е, хората са различни, ние бяхме закърмени с това напрежение.”

„Около тях в момента е доста по-спокойно, но пък начинът им на растеж, психика, те се справят добре. Част от това поколение са Светльо Тодоров, Ники Тодоров, Кабаков хвана от това поколение.” Аз мога да кажа откровено, че един мач като Нефтохимик-Левски, Нефтохимик-Славия на онова време беше много по-голямо от това сега.”

В края Сталев коментира и темата с VAR и дали изобщо някога е възможно системата да бъде въведена и у нас. „Това ще е решение може би на БФС, на Изпълком или на някоя от комисиите. Аз нямам в момента виждания по този въпрос. Ако това нещо не натрапва, както се прави в Италия в момента, там имаме уговорка, че имат 1-2 положения на полувреме, така би трябвало да помага.”