Никола Попов от София, който в момента е първи в съдийската ранглиста на Първа лига, беше избран за най-добър съдия на 2016-а година на церемония на Асоциацията на българските футболни съдии. Статуетка, пластика и Самурая на Черния рицар му бяха връчени от министъра на спорта Красен Кралев.
Негови подгласници останаха Ивайло Стоянов от Петрич и Станислав Тодоров от Шумен, който не успя да дойде да си получи наградата заради бизнесангажименти в родния си град.

При страничните съдии номер 1 се оказа Иво Колев, а след него се наредиха други двама софиянци- Веселин Мишев и Георги Дойнов.
Русокосата чаровница Християна Гутева беше посочена като номер 1 при дамите. Тя обаче показа отборен дух и солидарност и заяви, че за нея наградата трябва да бъде поделена с Димитрина Милкова, за да има справедливост.

Като най-добра асистентка при дамите беше отличена Лилия Думбалакова от Пловдив.

Най-проспериращ асистент съдия стана Станимир Илков от Бургас, следван от Борислав Колев от София и Траян Енчев от Варна.

При дамите най-прогресираща съдийка стана Рени Радева от Бургас. Суперкрасавицата е известна с това, че се класира на 2-о място в конкурса Мис България и спечели право на участие на два световни конкурса за красота.

12 съдии пък сложиха край на кариерата си. Това са Георги Йорданов, Георги Ковачев, Валентин Добрев, Георги Караколев, Емил Вангелов, Пламен Георгиев, Георги Игнатов, Цветан Кръстев, Гергана Видова, Георги Славов и Иван Вълчев. Вълчев, който е лекар-анестизиолог, се похвали с 286 мача в А група, над 80 международни назначения и три пъти в бригадата за вечното дерби Левски- ЦСКА.

Ветераните Костадин Пързулов и Антон Василев бяха наградени за цялостен принос в развитието на съдийството. Журналистът Гено Даскалов от Нова ТВ пък получи специална награда за най-добър ТВ-коментатор на мачовете от българското първенство.