Българският треньор Станимир Стоилов коментира трагичните събития от последните няколко дни в родния футбол и смъртта на Павел Панов и Георги Марков.

Наставникът на Астана даде прочувствено интервю за „Спортно шоу Гонг“ по Дарик радио, в което каза остри думи за положението в България като цяло.

"Честно казано се намиран в истински шок. Това са прекалено млади хора, прекалено добри, за да си тръгнат толкова рано от този свят. Павел Панов е човекът, който ми даде шанс да играя в Левски. Той ме покани в Левски и ми даде първите стъпки във футбола. Думите няма да могат да изразят това, което изпитвам към него. За Гошо просто нямам думи. С него бяхме и съотборници, приятели и всичко, което си помислите“, започна Стоилов.

Специалистът коментира като цяло ситуацията у нас, изричайки доста силни думи: „ Да, получават се такива неща в живота, но аз лично си мисля, че ние живеем в държава, която не се грижи грам за здравеопазването, за здравето на своите си хора. Убихме всичко, което имахме като медицина и здравеопазване. Правят се единствено циркове. Създаваме, откриваме, закриваме болници, здравни каси, караме се, а народът няма къде да се лекува. Народът е оставен на произвола и затова все повече и повече ще се случват такива неща. Живеем в държава, която нищо не я интересува. По здравеопазване ние сме на полседно място. Политици и държава, която не се грижи за здравето, това не е държава“, коментира той.

Ето още от интервюто на Мъри Стоилов:

"Те не се грижат и за тяхното здраве. Сигурно някои от тях и от нас имат възможности да се лекуват и навън, но народът няма къде да се лекува. Време е някой да спре със своите игрички и интереси и наистина да направят здравеопазване за българския народ, защото тогава възможността да се случват такива неща ще са по-малки. В този тежък момент не трябва да си затваряме очите и да търпим всички идиотщини в държавата."

"Ако трябва да напиша книга за отношениията ми с Гошо, а и с Панов, който го приемам като свой учител, като треньор и личност, на която винаги съм се възхищавал, ще ги запомня с това, че и двамата бяха много добри футболисти, футболисти, които заслужаваха да бъдат на първата редица на българския футбол. Портретите им трябва да стоят на първа редица. Специално Панов пък трябва да бъде в първата петица изобщо. Второ, те бяха излючително клутурни и отдадени към приятелите си и хората, на които могат да помагат. Двама човека, с които си отива една добрина от нас и едни фубтолни величия, които ще липсват на България."

"Панов и Гошо Марков трябваше да получат много по-големи признания за това, което са постигнали като футболисти и ветерани във футбола. Надявам се футболният клуб Левски да носи повече радост на феновете, а не негативни емоции. Дано Левски да показва голямо уважение и внимание към ветераните си. Това в момента липсва в нашия клуб. Уважение и внимание към ветераните. Те са хвърлени на произвола. Това може по някакъв начин да стопли душите и сърцата на тези хора. Основният проблем в, че в последните 27-28 години България се убива от здравеопазването, а не се развива. Ако се развиваше, щеше да има по-малко и по-малко такива случаи. В скоро време няма да има и къде да отидем на лекар, колкото и да не им се иска да го слушат т.нар. хора, които отговарят за здравеопазването. Медицината в България е унищожена."