Бившият национален селекционер Станимир Стоилов сподели пред Gong.bg своите впечатления от мача на “трикольорите” с Черна гора и разкри очакванията си за двубоя с Косово от европейските квалификации.

- Г-н Стоилов, стартирахме европейските квалификации с равенство срещу Черна гора в София. Какви са шансовете на България за класиране на Европейското първенство през 2020 година?

- Като изключим фаворита Англия, силите на останалите четири отбора са изключително изравнени - всеки може да победи всеки. Ето защо всяка спечелена точка е важна. Според мен борбата за второто място ще е до последните мачове в групата. Ние не трябва да имаме огромни очаквания към нашия отбор. В турнира “Лига на нациите” стартирахме перфектно, но в края не ни достигнаха силите. Тези европейски квалификации ги започваме нормално, дано ги завършим перфектно.

- Утре гостуваме на Косово? Какво да очакваме от този мач?

- Косово е най-неприятният отбор, който можеше да ни се падне от пета урна. Отбор, съставен от футболисти играещи в добри клубове от добри първенства. Този тим тепърва ще набира скорост. Очаквам тежък мач за България, защото при домакините ще има допълнителна амбиция, тъй като това е първа европейска квалификация за тях. Емоциите и настроението при косовските футболисти ще е приповдигнато, атмосферата на стадиона също ще бъде тежка. Нашият отбор обаче играе заедно от доста време - трети или четвърти квалификационен турнир, и има нужната увереност. Ако покажем колективния дух и действия, които показахме в “Лигата на нациите” мисля, че можем да спечелим мача. И треньорът, и самият отбор знаят, че ако разчитаме само на индивидуална класа, няма да постигнем нещо запомнящо се в Прищина.

- И един по-страничен въпрос. Появиха се информации, че български клубове имат интерес към Вас. Така ли е?

- Аз отдавна, и неведнъж или два пъти съм заявявал, че на този етап от моята кариера не обмислям завръщане в България. Надявам се, че на базата на труда и усилията, които съм положил до момента, ще получа някакво добро предложение за работа от чужбина. Естествено, не живея в заблуда, че ще ме поканят западноевропейски отбори, но се надявам, че мога да получа шанс от клубове от Средна и Източна Европа. Ще бъде жалко за усилията и лишенията, които аз и моя щаб сме хвърлили, за да се укрепим в професията в чужбина, ако толкова лесно захвърлим всичко и се приберем в България. Нашето желание и амбиция са да опитаме поне още веднъж в чужбина.