Бившият треньор на Левски и националния отбор Станимир Стоилов отново е свободен и търси ново предизвикателство, след като напусна Казахстан в началото на годината. Той разкри в интервю пред "Тема Спорт", че се надява да почне отново работа в клубен тим, а също така коментира и наболелите въпроси за Левски, ЦСКА, както и футбола у нас като цяло. 


- Г-н Стоилов, ка­то заредите бате­риите, кое ще ви влече повече - да поемете клубен или национа­лен тим?

- Не правя стратегии, но с клубен отбор ще е по-добре. Ще имам повече работа, ще съм no-ангажиран. В клубния тим повече може да ти се ви­ди "произведението". Какво имам предвид - създаване на стил и начин на игра, създава­нето и показването на нови играчи, израстването на оста­налите футболисти - сравне­нието какви са били преди ид­ването ти и след това. Хубаво е за треньор, след като при­ключи ангажимента си в даден тим, да види след време фут­болисти, на които е дал път, да израстват и да заиграят в голям клуб. Такива, които са би­ли неизвестни, а след това все­ки ги сочи с пръст и казва, че са добри. Това е удовлетворение за всеки треньор.

- Направете кратка прогно­за за задаващия се нов сезон в родното първенство на база на селекциите, които се пра­вят, на някои треньорски, а и структурни и организацион­ни промени в клубовете.

- Не съм гледал в детайли мач на нито един български отбор. Като започне първен­ството, ще наблюдавам по-внимателно няколко двубоя и ще бъда no-подготвен. Ние ви­наги сме силни в предварител­ното говорене, в прогнозите.

- Доста клубове направиха мащабни селекции, Лудогорец извади няколко милиона евро за нови...

- Лудогорец винаги е имал добри играчи. Но те трябва да си подобрят облика, ако искат да задържат хегемонията си. ЦСКА трябва да догонва. А от челната тройка Левски има най-много да скъсява дистанцията - и от Лудогорец, и от ЦСКА. Аз очаквам тройка­та да е пак такава, както и Бе­рое да бъде много по-солиден тим през новия шампионат. Черно море, ако успее да заме­сти напусналите футболисти, също ще изглежда солидно. Ще ми бъде интересно поведение­то на Ботев Пловдив, защото назначи треньор с визитка. Ще видим Желко Петрович как ще развие тима и стила. Остана­лите са отбори от средата на таблицата и такива, които винаги се борят да не изпад­нат. Ще е любопитно да видим как ще се включат новаците Царско село и Арда.

- Арда хвърли доста пари за селекция - взеха повече от 10 нови, дават добри заплати. Какво очаквате от тима на приятеля ви Стамен Белчев, явно ще гони първата шести­ца?

- Големи пари се хвърлят, ко­гато купуваш играчи. Това, че си взел свободни агенти и си им дал заплати, не значи, че са добри футболисти. През този период не съм говорил много със Стамен. Той готвеше от­бора на лагер, а аз не съм чо­век, който звъни и иска да дава съвети. Белчев най-добре си знае състава и възможности­те му. Проблемът специално на този отбор ще бъде, че те­зи над 10 футболисти тепърва започват да тренират, защо­то досега са почивали в оча­кване на по-добри оферти. И ще се окаже, че не са готови за първенството. Пробле­мът ще дойде оттам, че треньорът няма да има  достатъчно време да работи с тези играчи. Това, че си взел определено количе­ство футболисти, не означава нищо. Даже и да са силни, не значи, че те ще направят до­бър отбор. Естествено, ти­мове като Арда и Царско село имаха нужда от подкрепления, защото нивото в Първа и Втора лига е коренно различ­но. И ако тези състави не се подсилят, много трудно ще могат да са спокойни за оста­ването си. Мисля, че ще са в тази петица-шестица, която ще се бори за оцеляване. Труд­но щяха да намерят добро ни­во със стария потенциал - ну­жен им бе нов. Всички клубове се стараят според възможно­стите си да правят селекция, което е положително. Но не е никак лесно, особено за тези, които се финансират от един човек. Затова ще гледаме с ин­терес, факт е, че първенство­то ще бъде любопитно, както бе и миналото, а хората ис­кат да го гледат. Ангажимент на клубове, треньори и футбо­листи е да вдигнем качество­то. Виждат се добри терени, осветление, започна по малко да се строи...

- Това е вашата тема, коя­то подхванахте още преди 12-13 години...

- Преди 15-20 години гово­рех за терените и за осветле­нието. Сега от няколко години повтарям, че трябва да се правят стадиони и бази. Дай Боже да не е след 10-15 години да започнем да ги строим. За­щото без собствен стадион нито един клуб няма бъдеще. И ми звучи смешно изказването на ръководители, че говорим повече за стадио­ни, а не за футбол. Ние говорим за тях, защото само в България и в още две страни в света ня­ма стадиони. Без такива не мо­жеш да разчиташ на трайно присъствие. С тях ще прода­ваш и повече абонаментни карти, маркетингът ти ще върви, а фенът ще си знае мя­стото на арената. И ще идват по це­ли семейства. Това са неща, които хората са ги осъзнали преди нас. Ако можеше без стадио­ни, Тотнъм нямаше да по­строи такъв за 1 милиард.

- Това ли имах­те предвид, ко­гато, запитани с поредния въпрос за Левски, вие ка­захте от "Герена" да ви се обадят, ка­то започнат да строят стадион? Че едва тогава клубът ще е готов за вас...

- Имах предвид, че такива топклубове, каквито искат да са Левски и ЦСКА в Бълга­рия, трябва да имат собствена база и стади­он. Без това не можеш да  продължиш  разви­тието си. Ставаше, но преди 15 години, вече не. Така ще можеш да привли­чаш и по-качествени чуж­денци. Защото много от тях искат да видят базата ти, феновете ти. Да видят къде ще играят, къде ще спят. А наред с това ги вълну­ва и заплащането. Защото добрия футболист го канят шест-седем отбора и той трябва да направи своя избор. И ти, като не отговориш на нивото на останалите, как ще го вземеш? Гледат се още коректност и куп други неща. Има играчи, за кои­то не е важно толкова да спечелят - образно казано, дали ще вземат 120 или 130 хиляди на година, колкото да ги заинтри­гуваш с проект. Искат да ви­дят база, условия, фенове, при­съствие в евротурнирите -имаш ли ги тези неща, имаш и преимущество. Затова и ми звучат смешни изказванията, че говорим повече за стадио­ните. А за какво да говорим? Ладите и москвичите отдавна ги забравихме искаме да караме мерцедеси и беемвета. Истината е, че Лев­ски има доста неща, които трябва да свърши, ако иска да е привлекателен за футбо­листи и треньори. Преди 10 години в Левски строяхме общежитие, изкуствено игрище, правихме основен те­рен. Клубът закупи автобус, за който чакаше и Челси - те го взеха 5 месе­ца след нас. Стана със съ­действието на Боримиров, заради когото Левски успя да изпревари Челси. Аз бях с него, когато го поръ­чахме - той бе­ше футболист, а аз треньор, но видях уважение­то към него в Германия. Ако ви разкажа как ни посрещнаха и какви отстъп­ки ни направи­ха... Това говори за клуб. Затова големите имена и легендите на Левски могат винаги да помагат по някакъв начин. Теренът ни то­гава беше същият като този на "Алианц Арена" на Байерн Мюнхен, пак със съдействието на Боримиров. Пращахме там и футболисти, за да се лекуват при техните доктори. И това той го направи, докато още бе футболист. А ние това явно не го оценяваме.

- Защо 12 години не е пипан теренът на "Герена"? Арсен Венгер държеше да има под­мяна на всеки 5-6 месеца с по­следно поколение настилка...

- Когато германците ни на­правиха терена, казаха, че сре­щу 100 хиляди евро ще го сме­нят на 5-6 години, като може да започне да се играе на нови­те чимове още след седмица. Но ние предпочитахме да купуваме всенародни ментета и да ги разхождаме по "Герена", отколкото да помислим за игрище или друго. Това е дълга и болезнена тема. Дано нещо се промени. Само дадох при­мер, че когато търсиш и имаш желание, можеш и да постиг­неш нещо. Ние как убедихме преди години Тодор Батков да купи автобус, да направи те­рен, да лекуваме играчите си в Германия? Всичко може, стига да обичаш клуба си и да го пра­виш от сърце за него. А при нас доста от треньорите оти­ват там, за да постигнат ня­какъв резултат. Само и само днес да кажат - аз съм шам­пион, или аз съм носител на ку­пата. Или да се похвалят - бих този или онзи. А това, че не е помислил за клуба, не е важно... Отива се само за бърз резул­тат, а не трябва да е така. Необходимо е всеки собстве­ник да мисли как да си изгражда клуба.

- В момента от ЦСКА каз­ват, че имат пари за строе­жа на нов стадион, но други скачат и заявяват, че там не може да се отреже и едно дърво. Срещат отпор...

- Има достатъчно про­странство на "Българска ар­мия" да се построи стадион, без да се излиза от границите на сегашния... А другите пре­тенции - ако в Борисовата гра­дина е шумно, докато се строи, то на други места трябва да е все едно мятат бомби. Нали в парка няма живе­ещи -жилищните сгради са дал­еч оттам. То тогава и други­те отбори не трябва да стро­ят стадиони заради шума. То­ва са несериозни неща.