Левски ще играе в Лига Европа след победа с 1:0 над Етър Велико Търново! За трета поредна година "сините" трябваше да минат през решителен бараж за последната евроквота и за трета поредна година стигат до нея. Валери Божинов се оказа големият герой на "Георги Аспарухов", след като в 72-ата минута вкара единствения гол в двубоя, дошъл само секунди, след като влезе в игра.

Двубоят премина при леко предимство на домакините като в крайна сметка успехът бе заслужен за отбора, воден за последно от Георги Тодоров. До 70-ата минута обаче Левски така и не успяваше да затрудни особено вратаря на гостите Христо Иванов. Това се промени с влизането в игра на Валери Божинов, който само секунди по-късно и с първото си докосване до топката вкара скъпоценния гол. До края Левски не позволи на Етър да стигне до изравнително попадение и така за трета поредна година тимът от "Герена" стигна до Европа след победа в баража. В предишните два сезона жертвите на Левски бяха Верея и Черно море.

Мачът с великотърновци започна с по-активни действия на домакините, но те доведоха само до три блокирани удара в първите 20 минути. Първият изстрел в очертанията на вратата на Етър бе чак в 26-ата минута, когато ударът на Паулиньо попадна в ръцете на Христо Иванов. До края на полувремето нови възможности така и нямаше и закономерно двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

За старт на второто полувреме и двамата треньори направиха по една смяна като Красимир Балъков замени Милчо Ангелов с опитния Иван Стоянов. За Левски пък Седрик Унтонджи влезе на мястото на Деян Иванов. Ситуацията на терена обаче не се промени особено - спокойно темпо с леко преимущество на Левски. Два удара на Илия Юруков и Станислав Костов бяха най-интересното до 70-ата минута.

В 71-ата минута дойде ключовият ход на Георги Тодоров, който пусна в игра Божинов на мястото на Станислав Костов. И само секунди по-късно Божигол показа класата си, реализирайки единственото попадение в двубоя. Станислав Иванов с хубаво докосване продължи отдясно към Живко Миланов, той центрира меко към наказателното поле, където Божинов бе изпуснат и с глава вкара за 1:0.

До края двубоят бе накъсан от смени и нарушения, макар че Етър логично опита да стигне до изравняване. Само че този натиск доведе едва до един по-опасен удар на Георги Сърмов. В същото време Паулиньо и Живко Миланов не бяха далеч да решат всичко с второ попадение.

Такова нямаше, но нямаше и значение, защото голът на Божинов прати Левски в Европа. Така българските участници в евротурнирите ще бъдат Лудогорец (Шампионска лига), Локомотив Пловдив, ЦСКА и Левски (Лига Европа). Етър завърши на седмо място в класирането, а това бе последен мач начело на отбора за Красимир Балъков, който оттук насетне ще бъде национален селекционер.

LAP.bg
35 снимки

Левски - Етър 1:0

1:0 Валери Божинов 72'

Левски: Николай Михайлов, Иван Горанов, Нуно Рейш, Деян Иванов (46' Седрик Унтонджи), Живко Миланов, Хали Тиам, Паулиньо, Давиде Мариани, Илия Юруков (77' Мартин Петков) Станислав Иванов, Станислав Костов (71' Валери Божинов)

Етър: Христо Иванов, Здравко Запрянов, Пламен Гълъбов, Яни Пехливанов, Венцислав Василев, Крум Стоянов, Даниел Младенов, Румен Руменов (77' Дино Мартинович), Георги Сърмов, Велко Батрович (88' Артьом Артюнин), Милчо Ангелов (46' Иван Стоянов)

Левски и Етър се сборват за половин милион