Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич заяви, че класирането във финала за Купата на България никога не е бил поставяно като конкретна цел, но тимът му ще се постарае да играе над своите възможности на 9-и май. Бившият национал призна, че „белите” знаят за ролята си на аутсайдер и това не ги притеснява.

„Да съм мислил, че ще играем финал за Купата, когато ме назначиха? Още тогава - трудно. Всички в клуба мислехме как да направим един добър резултат чрез мачовете за Купата. Успяхме да докараме до финала. Сега мислим за съперника, който ни предстои”, коментира Загорчич пред „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

„След резултатите, които се получиха преди моето идване, отборът беше със слабо самочувствие. Нищо специално не съм направил, просто опитах да убедят момчетата да си вярват в качествата и да могат. Това беше най-важното.”

„Обстановката се промени. Момчетата трябваше да повярват, да си вдигнат самочувствието. След загубите трябваше да искат да побеждават. Не съм съгласен, че нямаме манталитет. Тук, на Балканите имаме страхотен манталитет, просто е нужно повече вяра в собствените възможности.”

„Полуфиналът срещу Ботев беше много труден дуел. За реванша се разбрахме да не бързаме, защото играем срещу силен отбор. Успяхме в това нещо – вкарахме си гола, спечелихме мача и сега сме на финал.”

„На момчетата сега е много по-лесно. И в първенството си оправихме нещата, не висим като миналата година да се борим за оцеляване. Сега сме много по-спокойни. Във вчерашния мач се раздадоха на сто процента. Има повече зрялост при нас, това ми харесва. От много време искам такъв отбор на терена – дисциплиниран, подсказваха си, помагаха си. Това е нужно на един отбор.”

Наставникът на „белите” заслужава адмирации за честните си отговори относно спорните ситуации срещу „жълто-черните” – несъществуващата засада срещу излизащия сам срещу вратаря Стивън Петков и проспаната кристална дузпа за нарушение на Стефан Велков срещу Жоао Пауло.

„Със стоп кадър мога да кажа, че няма засада при ситуацията, в която Стивън Петков излезе сам срещу вратаря и вкара. Помощник-съдията не разполага с това. В реално време той така прецени, така видя и си вдигна флагчето. Дузпата? Да, има такава. Тук пак всичко зависи от това каква е гледната точка на съдията.”

„Това са ситуации, каквито има много по време на мачовете. Ние като победители не търсим ситуации в наша полза, макар момчетата да ми казаха за такива. Това го прави загубилият отбор. Съдията това, което е видял, това е свирил.”

„Играем на два фронта и ни чакат много трудни противници. Трябва да сме по-добри от тях, да ги спечелим и чак тогава отиваме в квалификациите за Лига Европа. Във финала ще сме в ролята на аутсайдер. В баражите за Лига Европа пак ще ни чакат доста силни тимове.”

„Когато си фаворит, защо да има напрежение? Вярваш в своите качества, показваш ги на терена и печелиш. Когато нямаш качества, тогава има напрежение. Момчетата промениха своето мислене, имат вярата в себе си и го показват.”

„Като треньор нямам спечелен трофей, но съм спокоен преди финала. Мач като всеки друг. Излизаме, за да играем футбол и да спечелим противника, като се стараем да бъдем по-добри. Трудно е да се каже кой предпочитам за противник във финала. И ЦСКА, и Левски са силни отбори. Ако може, най-добре е някой трети. Ще се опитаме да играем над нашите възможности, за да спечелим.”

„Между Литекс и Левски имаше закачка, да. Винаги ставаха жестоки дербита. Срещу Левски мачовете бяха на живот и смърт.”

„Обичам да работя с младите хора, с младите футболисти. Виждаш как напредват през сезона постоянно. Това ми харесва. Слушат много повече, отколкото опитните. Във футбол пък не се гледа само дали си млад или дърт – най-важното е да имаш качества. Който ги има, заслужава да играе.”

„Изходящи трансфери? Това е въпрос към президента. Имаме млади момчета, които заслужават да играят в чужбина. Клубовете живеят от тези пари. Ще е по-добре и за българския футбол, и за националния отбор. После могат да се продадат за още по-големи пари.”

„Много рано плащаме младите в чужбина. Клубовете трябва да попълват бюджета и много бързо взимат подобни решения. Дали са готови за футбол на високо ниво? На Запад много добре знаят как да ги изкарат до мъжкия отбор. Със сигурност трябва период за адаптация, а после се прави преценка – дали да играе направо или ще го пратят някъде под наем, за да натрупа още опит. В Славия има момчета, които са достойни за чужбина.”

„Дългосрочната цел е да се развива отборът. Този сезон направихме малка крачка напред спрямо миналия. Аз исках да е по-голяма – да сме в първата шестица, но не успяхме. Така щяхме да сме сигурни. Все пак вече осигурихме оцеляването, така младите могат да играят по-добре”, завърши Загорчич.