Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Сръбският специалист говори за работата си с малдите таланти, защот те трудно биват налагани в България, както и каква е разликата между срубските школи и тези у нас.

Преди да поеме Славия, Загорчич бе треньор и в тима на Литекс. И в двата клуба залагаха на малдите таланти, а в момента специалистът признава, че с трансферите на младите футболисти в чужбина, „белите“ свързват двата края.

Загорчич бе категоричен обаче, че ако се търсят бързи резултати и трофеи, то трябва да се разчита на скъпоплатени чужденци, а явен пример е тимът на Лудогорец.

„Нямам точно мнение за чужденците в България. Финансовите възможности на някои отбори позволяват да се привличат чужденци, други не. Ние в Славия работи по друг начин. Работим с нашите юноши и се опитвам ги вкарваме в първия отбор. Трябва време. Не може да стане бързо. Има загубено много време. Оттам идват проблемите и за националния отбор. Някои отбори искат да вдигнат нивото с чужденци, други отбори изпитват трудности“, коментира той.

„Финансовите възможности за ключови. Лудогорец го показва за шеста поредна година. Участват в Европа и играят добър футбол. В ЦСКА също има много чужденци и показват качество през това първенство. Левски също купиха чужденци и сега си личи“, допълни Загорчич.

„Малко се работи с децата тук в България. В школите тук и в Сърбия има разлика. В Сърбия много бързо ги пускат в мъжките отбори. Има специална система там. Винаги се гледа по-опитните хора да са лидерите на терена. Тогава е по-лесно за младите да покажат това, което могат на терена. Един лидер, който е опитен, помага по всяко време на млаите играчи, дава му съвети. Това е много важно. В Литекс и Славия имаме такива хора. Има хора, които искат и им помагат на терена. Надявам се да направим още играчи за първия отбор. Школите работят по-различно в Сърбия. Там скаутинга е много силен, особено в големите отбори.“

„В сръбския фубтол в момента има финансова криза. Звезда и Партизан са добре финансово и там има повече чужденци в сравнение с другите отбори.“

Златомир Загорчич призна, че лично той предпочита да работи предимно с млади състезатели, които да изгражда с времето.

„Най-хубаво е за един треньор да работи с малди играчи. Играчи, които слушат и правят това, което им кажеш. В Литекс имахме двама чужденци. Имахме Бодуров и Пиргов, всички други бяха млади от школата и играхме добър и силен футбол“, продължи Загорчич.

Той допълни че очаква собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев да изгради много силна школа, по подобие на тази, която бе направил в бившия си клуб Литекс Ловеч.

„Мисля, че такова нещо ще стане и в ЦСКА, доколкото познавам Ганчев. Тук разбира се очакват повече трофеи. Школата в Славия също работи добре. Ние обаче сме принудени да продаваме в чужбина, защото живеем с тези пари.“

„Трудно е всички школи да работят по една и съща методика. Искам да променя самочувствието на младите, независимо срещу кого играеш. В момента сме много добре подготвени, направихме много силна подготовка. Мисля, че малките в състава ни ще израснат и ще показват по-добро ниво. Когато си в голям отбор, там не става дума за млади или стари. Там има можещи и неможещи. Тук в Славия работим с младите, имаме разбира се и опитни играчи. Доставя ми удоволствие да работя с млади играчи. Хубаво е да ги гледаш как израстват, а след това отиват да играят в силни клубове в Европа.“

Чуйте още от Златомир Загорчич в прикаченото видео.