За невъобразимата каша с баража за влизане в Лига Европа ЕДИНСТВЕНО И САМО ВИНОВЕН е БФС! БФС и неговите комисии.

Може да започнем от по-далеч – още, когато бе приет този безумен регламент на първенството на Първа лига. Седмият да играе с отбор от първата шестица за място в Лига Европа. За да бъдело по-интересно. Ами то много интересно може да бъде и ако решим да противопоставим 6-ия на 14-ия, 8-ия на 12-ия или направо шампиона на Първа лига на първенеца на Втора. Да, би било страхотно интересно и вълнуващо. И почти толкова сложно като регламента на сегашната Първа лига.

Няма мърдане: Левски и Верея ще играят за квотата в ЛЕ

Само че бяха забравили дребната подробност, че някой от замесените може да не вземе лиценз, или просто да не бъде допуснат до участие в евротурнирите. При положение, че всяка година този проблем възниква, рециклира се, постоянно е налице. Но – БФС...

Безумията продължиха, обаче. След като се знае от самото начало за какво става дума в случая с ЦСКА, трябваше да се чака чак датата 12 май, за да се направи запитване до УЕФА и да получим отговора на граничната дата 29 май. Гранично за всичко около края на първенството.

А какво става с баража, ако някой не вземе лиценз?!

12 май?! Защо чак тогава? От страх да не научим лошата новина? С тайничката надежда, че въпросният клуб така или иначе няма да се класира на позиция за Европа, за евробараж? Най-вероятно това са били мотивите.

И така стигаме до баража Левски – Верея, след който можем да стигнем до парадокса, освен резонния класирал се Ботев Пд, България да бъде представлявана в Лига Европа от четвъртия и от седмия в класирането. А третият да изпадне /ако Левски загуби баража/, само защото трябва да чакаме дали ЦСКА ще обжалва и кога КАС ще разгледа случая. В първия случай срокът е 10-дневен, а във втория 21-дневен. Един месец, както и да го погледнем. Ами то мачовете в първия предварителен кръг на Лига Европа /с българско участие/ започват на 29 юни. Какво, ще чакаме някъде до 28 юни, за да кажем на Дунав: „Господа, участвайте“. Или същите думи към ЦСКА.

Несериозно! И безотговорно!

От БФС намекнаха: Левски – Верея ще играят бараж

Ами сега, ако Левски реши да обжалва решението да играе бараж и нашата Апелативна комисия ли ще я чакаме да се натъкми, за да даде зелена светлина на този мач? Не, естествено. Там – чакаме, тук – няма да чакаме.

И съм сигурен в нещо, извън БФС. Ако начело на Левски в момента беше някой от бившите босове Томас Лафчис и Тодор Батков, те щяха да скъсат БФС от жалби, дела, медийни атаки и декларации. А можеше и изобщо да не излязат да играят такъв мач. Но понеже сега „сините“ са „добрички“, всъщност буквално беззъби, та се сетиха да обявят, че искат по право като следващ отбор след ЦСКА в класирането да играят директно в Европа някъде половин час преди заседанието на СТК, в БФС може лекичко да отдъхнат. Този Левски не е онзи Левски. Не и като тежест и острота в позициите си.

И още нещо накрая. Нали Лицензионната комисия трябваше да излезе с решение на 31 май кой взима лиценз и кой не взима? Хайде, докога ще чакаме. Или може би и тук си правим някакви сметчици от сорта: „Дайте сега да не оповестяваме, да изчакаме, да видим какво ще стане...“

Типично за БФС. За ЕДИНСТВЕНО И САМО ВИНОВНИЯТ в случая БФС.