Вили Вуцов: Ако някой иска да съсипе Левски, това е пътят

Бившият наставник на Левски Велислав Вуцов коментира управленската политика на клуба, като демонстрира своето неодобрение спрямо нея. Той бе гост в предаването на DIEMA SPORT – Домът на футбола, като коментира поражението на „сините“ от Лудогорец с 1:3 и добави, че ако някой иска да съсипе Левски, това е пътят.

„Не бях ходил на Герена отдавна. Поне 7-8 месеца. В никакъв случай не бях задоволен от резултата, от това, което видях. Видях неща, които още в началото ме изумиха, но те са реалности. Когато една лъжа се надува, надува, надува, тя в един момент гръмва и всичко става реалност. В Левски много хора се сърдят като някой каже истината. Лъжата е, че в Левски нещата са наред. Аз видях още на старта две неща, които са изумяващи. Играе шампионът с втория или третия. Анонсира се преди първенството, че отборът ще се бори за титлата, говори се, че и следващият сезон ще е така. Когато играят първият и вторият или и третия, нормално е да има 7,8-10 хиляди души. Аз съм свикнал на Герена да има не по-малко от 10 000 души. Вчера имаше 2000 човека. Хората не може да ги излъжеш. Когато ги лъжеш, хората спират да ходят. Най-нормалното нещо е това. За първи път видях и две агитки – едната в Б сектор, другата във В. Никога не бях виждал. Не видях на терена да има два отбора на Левски. Самият факт, че хората са раздвоение, говори, че нещо не е добре. Хората са раздвоени. В един клуб и феновете са барометър. Не феновете – публиката. Левски е потомствен клуб. Повече от 100 години история. Аз съм свикнал и знам, че историята на Левски има такива неща, а Левски е бил единен. Знам, че има сериозен проблем сред феновете. Това показва, че в клуба нещата не са добре. Резултатите и фактите го сочат. Лошото е, че се говори за бъдеще. Вчера някой каза, че това е пътят. Ако някой иска да съсипе Левски, това е пътят. Аз не виждам едно правилно нещо, което да се случва. Толкова малко хора на мач с Лудогорец. Две агитки, един футбол, ако някой се залъгва, че мачът е бил равностоен...аз бях в обкръжение на хора от треньорския и мениджърския бизнес. Не чух едно мнение на някого да му е харесал Левски“, започна Вуцов.

„Моето мнение е, че трябва да има юноши. Моята визия е, че основното ядро трябва да бъде от българи. По възможност 4-5 от тези българи да са от школата, това е най-хубавото. Това е моята визия за бъдещето и настоящето. Ако има чужденци да бъдат четири-пет и да са с класа, да са повече от нашите. Да са определящи за облика на Левски. Вчера видях двама-трима чужденци, не искам да съм краен, но не искам да ги виждам в Левски. Истината е една – не разбирам и тази политика. Левски има един национал – Георги Костадинов – какво значи тръгва си? Това не разбирам. Де Ноойер добър футболист – тръгва си. Лукин и той. Трябва да се задържат най-добрите играчи. Левски тогава не бива да мисли за титли, щом не може да задържи най-добрите. Защо се допуска тези добри играчи да се преговоря с тях един-два месеца преди края на договорите им? Когато имаш добри футболисти и не може да ги задържиш, значи има разминаване. Предстоят още такива случаи. До Нова година има и други с изтичащи договори. Ако Левски гради отбор за шесто-седмо място, няма проблем, нека бъде така. Нека са младите, да се махнат всички чужденци. Но когато анонсите са за титла, а не може да задържиш най-добрите, не мисля, че това е нормална политика. Не мога да приема много неща в Левски. Не искам да съм краен, не искам да съм лошият. Аз обаче казвам едно нещо, боли ме за Левски, казвам това, което мисля. Казвам фактите. Те са такива. Да има вчера 2000 човека – срамна работа. Да има две агитки – срамна работа. Левски винаги е бил обединен. В тежките комунистически времена, не искам да ги коментирам, не съм наясно политически, но и тогава се говори как Левски е бил обединен. Но в последните години се допусна една безумна ситуация в Управителния съвет да има фенове и те да казват кой футболист искат и такива неща. Публиката на Левски трябва да помага на отбора, да го подкрепя. Аз безкрайно уважавам публиката на Левски. Ако някой иска да направи Левски и ЦСКА такива средняшки отбори, няма да успее. Ще преболедуват. Рано или късно, нещата се стабилизират. Но в никакъв случай това не е пътят“.

„Одобрявам шпалира. Това се прави по цял свят. Прекрасно. Лудогорец не е убедителен от началото на годината. Лудогорец направи силен мач срещу Левски. Последните 3-4 мача преди Левски ги изиграха на слабо ниво. Мисля, е този ги посъживи. Това вероятно ще стане и срещу ЦСКА, и за Купата“ , добави специалистът, който продължи: „Ясно е, че в Лудогорец проблеми няма. Мачът срещу Левски не бе биткаджиски, видя се, че те могат да се забавляват. Бая положения създадоха. Разликата особено в средата на терена, където се решават мачовете, превъзходството бе голямо“.

„Уважавам Ники Митов. Приятели сме. Единственият съвет, който мога да му дам, е да види дали отборът се е развил, откакто е дошъл. Мен лично не може да ме убеди, че има развитие. Левски натрупа много загуби. Надиграване с Лудогорец имаше на моменти, но от петата минута видях накъде отива мачът. Това, че Левски гради отбор, това никой не го интересува. Това е Левски. То от няколко години се случват така. Даже миналата година, когато бяхме първи, станаха пак сътресения и си тръгна треньорът. Не съм чул треньор да си тръгне, когато е първи и всичко му е наред. Тогава като резултати нещата бяха добре, но пак стана нещо. Безспорно Люпко си тръгна обиден“, каза още Вуцов.

„Аз съм бил на преговори. Когато един футболист се чувства добре в един клуб, той винаги е готов да отстъпи. Сигурно и за Костадинов, и за Де Ноойер има оферти. Но не вярвам такова да е положение с Лукин“.

„Спас Русев – направи се една среща, но там отидоха един мъж и една жена (бел.ред. Красимир Иванов и Диана Иванова), които аз не ги познавам. Тази среща бе безумна. Една маса от хора на различно мнение. Една среща с ветераните, кой ги определи. Там видях сериозни и готини хора, но мисля, че още хора имаха място на тая маса. Ветераните подкрепят и какво се случи след това, аз не знам какво стана. Не бива да се мисли, че българският футбол може без Левски и ЦСКА. Футболът, когато бе силен в онези години, основата бе Левски и ЦСКА. Да, безспорно сега ситуацията се промени, много хора излизат навън, преди време всички бяха тук. Сега играе 2-3 мача, дай да ида във втора лига в Германия и такива. Аз освен Наско Сираков, като спортен директор и донякъде Стойчо Стоилов, не знам друг да се е доказал на този пост. Методи Томанов от Лудогорец има задача да избира играчи, да помага. Това е моето виждане за спортния директор. Но у нас нещата са различни. Реши се един въпрос на българските играчи примерно 5000 лева заплата, на чуждестранните 10 000 лева. Защо? Мисля, че трябва да е точно обратното при тази криза на добри български играчи. Българският пазар е обеднял и когато имаш добро, да не го задържиш...докато се кара така...Да, моделът Лудогорец е друг. Левски и ЦСКА с 15 чужденци мисля, че няма как да стане. Гледаме Цървена Звезда и Партизан – там има по трима-четирима чужденци. Така е и във водещите отбори в Румъния, Турция. Ние изпускаме лековато нашите добри играчи. Защо да не дадем добри пари и да върнем добрите български играчи. За мен малко се промениха ценностите в цялата организация на българския футбол. Не са много позитивите, а ако ги има, те минават през българите“, завърши Вуцов. 

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Левски Велислав Вуцов

Първа лига