Бившият собственик на Левски Иво Тонев обяви, че никога повече няма да се занимава с български футбол. Това негово признание дойде в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. 

Той излезе от този спорт на 30 август миналата година, когато заедно с Александър Ангелов и Николай Иванов прехвърлиха контролния пакет акции на "сините" на Спас Русев. Сега твърди, че само ще помага с пари на любимите си отбори. 

"Аз съм емоционален човек, но няма никакъв шанс да се върна във футбола. Много дълго се занимавах с него, получих доста от футбола - контакти, възможности, отношение, развих бизнеса си на различни нива. Но и доста дадох - финанси, физическо време, доста бели коси ми се получиха от него."

"Никога по никакъв повече няма да се занимавам с ръководство и управление на футбола. Ако имам възможност в бизнеса си, само ще помагам финансово на Левски, може би и на Локомотив."

"Факт е, че обикнах Левски и всеки ден следя какво се случва с него. Ще се радвам, ако по някакъв начин допринасям финансово и като фен. Но като ръководител - никога повече с футбол у нас няма да се занимавам", сподели Тонев.

Той разкри и какви грешки е направил по време на двата си престоя в изпълнителната власт на "Герена" и разкри, че е смятал да напусне отбора още преди загубената титла от Славия през 2013 г. 

"Стремя се в последните години да не обръщам внимание на негативното. Сега не си спомням нищо лошо, свързано с Левски. Равносметка съм си направил, мисля още върху някои неща. Имам два периода за по около година и половина в клуба."

"Първият от тях беше, като дойдох януари 2012 до лятото на 2013 г. В този период само за малко не ми достигна да си свърша нещата, които исках. Бях агресивен, а и самоуверен, за да успея на всяка цена."

"Допуснах много грешки и го отчитам. През това време съумяхме да изградим два тренировъчни терена, които бяха върху бунище и селска ливада, а сега децата тренират там. Ремонтирахме и тунела на сектор В, който не беше пипан от 80-те години." 

"В спортно-технически план 2012/2013 беше единственият, в който Левски не просто беше равностоен, а превъзхождаше Лудогорец. Стигнахме финал за Купата, за титлата, но не успяхме да зарадваме присъвржениците. Мачът със Славия ще ми тежи, докато съм жив. 85 минути играхме пред вратата им, но си вкарахме автогол и подарихме титлата на Лудогорец на нашия стадион." 

"Досега никога не съм споделял, но аз бях взел решение още преди мача със Славия и хората знаят, че още тогава щях да подам оставка. Въпросът беше дали ще го направя като шампион, или не."

"Така го чувствах тогава. В единия случай трябваше да понеса отговорността, че не съм спечелил титлата, а в другия да отворя път за останалите. Досега не съм говорил за това нещо, за съжаление се случи по-неблагоприятният начин." 

"Вторият ми период беше януари 2014 г., когато ми се обади Тодор Батков и ми каза, че Лвески има тежки проблеми с лицензирането и парите. Случи се така, че ми звъннаха някои от представителите на фенските организации, които имаха желание за промяна в клуба. С тях искахме да опитаме да спрем това, което се случваше в клуба." 

"През останалото време съм бил председател на Управителния съвет, но само на книга. С нищо друго не съм се занимавал, само със строежа на сектор А през това време. В този период януари 2015 до август 2016 г., когато прехвърлихме акциите на Спас Русев, най-важното нещо за мен е, че не допуснахме Левски да отиде при аматьорите." 

"С Георги Иванов сме стоели по нощите да преговаряме с хора, на които Левски дължи пари. Фенските организации изиграха своята роля и запазихме лиценза ни, без да ни се налага да се съюзяваме и какво ли не с други клубове, за да сме в А група. Трябваше да градим всичко наново в изключително трудна атмосфера и в нестабилно финансово състояние." 

"Радвам се, че бях част от това управление, защото създадохме Управителен съвет, в който присъствие имаха феновете. Умни, отдадени и обичащи Левски хора членуваха в него. Това беше един много добър ход за клуба. Имали сме много спорове, дори скандали, но в крайна сметка стигахме до решения в полза на Левски." 

"В много неща сбърках. През първия ми период самоувереността и амбицията ми да успея на всяка цена, ме подведоха. През втория период бях твърде компромисен, направих доста компромиси, включително със себе си. Допуснах близо до себе си хора, които не е трябвало да правя." 

"Мъри Стоилов ми каза, че най-прекият път към провала са компромисите и се оказа прав. Давам си сметка за това. Надявам се хората, които сега управляват клуба, да не допускат моите пропуски", завърши Тонев по темата.