Шефът на Съдийската комисия Петър Петров даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

Петров призна за грешки, доуснати в мачове на грандовете в българския футбол – ЦСКА, Левски и Лудогорец. Той обаче призова за доверие от футболните босове – да бъде дадено такова на нашите съдии за предстоящите дербита между тези три отбора в 13-ия, 14-ия и 15-ия кръг.

„Ако наблюдаваме европейските съдии, нашите не допускат повече грешки от тях. Дадохме поводи с няколко очевадни грешки, повлияли на крайния резултат. Те са на базата на липса на концентрация, опит и липса на качества. Преди две години заложихме на млади съдии, които явно все още не са готови за напрежението в първенството. И главните съдии започнаха да правят грешки. Измъкнахме се на косъм от това да не повлияем на резултата. И пак им казах да се стараят да свирят по правилата, за да не повлияят върху резултата.”

„Абсолютна грешка на Стефан Апостолов за дузпата на Черно море - ЦСКА. Изпуска момента да свири фаул в атака преди това, а после не дава дузпа. Не бива да прави компенсации, трябва да отсъди дузпа. Той си призна грешката. Той е млад съдия, въпросът е тези грешки да не се повтарят. При засадата след това – безумна грешка. Бе отменен абсолютно редовен гол на ЦСКА. Не може да я обясни и асистентът.”

„Срещу Каранга в мача ЦСКА – Дунав е наказателен удар. Петър Доровски смята, че според него е и наказателен удар, но по аудиосистемата допълнителният съдия му е дал най-грешното решение – ъглов удар. Грешката е фрапантна, но все пак не влияе върху крайния резултат – той е 3:0 за ЦСКА. Правата на съдията са спрени като наказание за няколко кръга.”

„Бях един от защитниците на допълнителните съдии. Ние не сме подготвени за въвеждане на видеосистема – нужни са от 16 до 24 камери, струва в Италия 2 милиона евро. Отпадането на допълнителните асистенти е едно връщане назад. Сега ми се връща назад като бумеранг. Ако са концентрирани, те са много полезни. Те могат да дадат мнение, когато главният съдия е изостанал. Пролетта на мача Черно море – ЦСКА ДАС помогна, че нарушението е вън, а не вътре. Но има и грешки, които допълнителните асистенти не помагат. Но лидерът на терена е главният съдия. Той решава. По наше време нито асистентите, нито допълнителният асистент имаше правото да дава мнение. След като са видели, те трябва да решат както е правилно.”

„Давам шанс на младите съдии, както футболната игра се развива, така и ние искаме да залагаме на млади и необременени съдии. В тяхното кариерно развитие допускат грешки. Ще допускат още, но дай Боже да не са фатални и да влияят. Апостолов и Доровски започват да изчерпват лимита си от грешки. Доровски трудно поема отговорността за действията в наказателното поле. Те само чакат нарядите от от професионалния футбол. Трябва да отидеш по селата и там ще станеш голям съдия.“

„Казах на съдиите, че не трябва да отказват мачове, а каквито и назначения да получат, да ги поемат. В Първа лига се свири много лесно. Камерите ги защитават. Докато в аматьорския футбол, повторения няма. Какъв е проблемът тук да свирят по правилата?”

„След като не влияе на крайния резултат, тези грешки се отчитат в оценката и съдиите си получават санкция. Ако влияе на крайния резултат, жалбите са основателни и трябва да публикуваме наказанията. Основателни са критиките на ЦСКА. Не знам обаче защо искат чужди съдии. От 2012 година е подписана конвенцията за развитие на на съдиите. Няма практика да се канят чужди съдии. Това беше преди 15-20 години. Левски бяха поискали, но не бляха получили. Ние имаме 6 международни съдии. От тези грешки не може да се зарадвам. Наша бригада свири в четвъртък в Лига Европа. Наша бригада свири на Джузепе Меаца, друга на Гудисън Парк. Как ще се погледне от УЕФА на такова недоверие. Ето тук е патриотизмът. Идваха чуждестранни бригади, качват се на самолета и заминават. Апелирам към собствениците да дадат доверие на нашите съдии да изсвирят трите дербита в 13, 14 и 15 кръг. А не да се нагнетява напрежението. В България има невероятни интриги и манипулации. Оценявам съдиите на терена. Имаме 3-4 съдии, които могат да изсвирят тези дербита на ниво. Искам и вот на доверие. И Марк Бата каза – няма да се погледне с добро око от УЕФА. Какнидат за шампион да иска да играе в Европа, а няма доверие.”

„За Натанаел в мача срещу Левски, когато ръката е използвана като инструмент и опъната е жълт картон. Съдиите го решават за части от секундата. Вторият удар е извън игрова обстановка е тогава такъв удар е за червен картон. Тук имаше едно неразбиране, коментирах го и с представителите на Левски. Решенията на главния съдия на терена са окончателни и не подлежат на обжалване. Миналата година допълнителният доклад беше, че не е видял удара на Прохазака срещу Анисе. Миналата година бе по видеозапис. Тогава Съдийската комисия трябва даде експертно становище. Зад гърба им се случват различни неща. Вижда се на камерата и казваме дали заслужават наказание. Беловласите старци са искали с този текст да пресекат протестите. Утре може някой да поиска – отменен гол от засада. Даваме мнение и променяме крайния резултат. Главният съдия си носи отговорността.”

„България е малка държава. Допълнителният асистент на ЦСКА – Дунав имал връзки с Трифон Попов. А той сбърка в тяхна вреда. Преди това Георги Кабаков имал връзки с друг. В случая с мача Верея – Левски страничният съдия си получи наказанието . По-скоро липса на качества и такива съдии ще отпадат от ранглистата. Аз откъде да знам кой какви роднински връзки има. Син и баща – долу-горе ги знам. Иначе ще стане лавинообразно.”

„За мача Левски – Септември – една от жалбите, породила най-много спорове. Г-н Бата имаше последното мнение. Нека да извадят в ютюб световната квалафикицаиция Германия – Португалия от 1997 г. и Челси – Манчестър Юн – той беше съдия. Марк Бата каза как защитникът се опитва да прибере ръката и тук застана зад решението на главния съдия – Ангел Ангелов е с правилна преценка. Ръката му е ниско долу и ако не беше топката се удряше в гърба. Ситуацията е 50:50 и тук се застава зад решението на главния съдия.”

„Черно море и Септември? Мислех, че този мач ще го пропуснете. Не една, а две безсънни нощи прекарах. Грозни груби грешки и този съдия няма да види повече професионален футбол. Недоумявам за тези грешки. Особено втората е без коментар. Очевадни груби грешки – съдия, който влияе на крайния резултат, той няма място в рамнглистата на асистентите.”

„Имаше дузпа и срещу Кампаняро от Лудогорец от Ботев. Ако не беше Пластун да изчисти, резултатът ставаше 2:2. Измъкнахме се на косъм. След ЦСКА вече и от Лудогорец са недоволни. Скоро и Левски ще са недоволни. Но тук тази грешка не повлия на крайния резултат. Николай Йорданов пропусна предния кръг. Иначе ще започнем да наказваме за тъчове. Тежките наказания са при влияние върху крайния резултат.”

„За Етър – Берое – първо това е напълно редовен гол, независимо че има нападатели зад последния в защитата, Кохей Като си дърпа крака и не влияе, пасивна позиция е. Не се възползва и влияе на противника. Ако беше протегнал крака…После нарушението е вън от наказателното поле, а се посочва дузпа. Лоша комуникация. Явно във Велико Търново разчитат, че не подавайки жалба, аз ще взема мерки като техен съгражданин.”

„На мача Черно море – Етър двамата съдии смятат, че контактът е недостатъчен за дузпа. Аз също мисля така. Защитникът на Етър забавя своя ход, така че не е достатъчно за дузпа. Гледахме го и заставаме зад решението на допълнителния асистент – няма достатъчен контакт.”

„Дойдохме до мача Пирин - Верея- наплюването от Здравко Илиев е зад гърба на главния съдия. Тук е моментът, когато Дисциплинарната комисия да сезира Съдийската и ние да дадем становище. Наплюването заслужава директен червен картон. Към момента не сме сезирани.”

„Има и съдии за похвала, не са единични случаи. Изиграни са 70 мача, от които в 60 съдиите са се справилри на очаквано ниво. Имаме добри съдии – те грешат по-малко. Те могат да се справят с предизвикателствата и тежките срещи. Аз имам доверие на всички, докато не ме опровергаят.”

„Наистина, аз съм в съдийството от 1982 г., винаги е имало грешки. Такова напрежение като тази есен…Миналата година бях притеснен с новия формат. Плейофната фаза излезе без една жалба. Сега жалбите са акцентиране върху грешките на съдиите, а не върху грешките на вратари и защитници. Дано не влизаме в предконгресна обстановка. Съдийството е един от елементите, а по-важно е представянето на футболистите. Изборна ли е длъжността на председателя на Съдийската комисия? Нито съм се кандидатирал, нито е изборна. Поканен бях, след като Джугански излезе в болнични. Преди това обаче съм минал по цялата йерархия. Остават десет кръга до конгреса. Нося отговорност пред президента. След конгреса – възможно е моята работа да е се оцени като слаба. Но сега, в средата на есенния полусезон, не мога да го обясня. Това е дестабилизицаия. Не мога да предам конгреса, който ми е гласувал доверие. Ако така смятат, че са недоволни, отиват при господин Михайлов, той ме освобождава и няма никакъв проблем”, сподели съдийският шеф Петър Петров.