Столицата София днес има шанса да прибави още един отбор към представителите си в Първа лига. Септември София ще се противопостави на Монтана в Пловдив от 18.30 ч., а при успех ще стане четвъртият тим от най-големия български град в историята на елитната ни дивизия.

Към игралите през все още неприключилия сезон в Първа лига Левски, ЦСКА и Славия бихме могли да причислим с условности и вече спечелилия промоция тим на Витоша. Отборът от Бистрица стана едва вторият отбор от село в историята на елита, но съвсем спокойно би могло да причислим тима и към столичните. Бистрица отстои на едва 10 километра от центъра на столицата, а почти сигурно Витоша ще играе домакинските си мачове именно на софийски стадион поне в началото.

Витоша стана едва вторият отбор от село в елита

В историята на елитната ни дивизия най-много столични отбори, както и най-много отбори от един и същи град, е имало през 1953 г., пише статистикът Любомир Серафимов в „Тема спорт“. Цели 7 от общо 15-те тима тогава (Левски, ЦСКА, Славия, Локо, Спартак, Строител и ВВС) са представители на столицата. През 1950 г. пък тимовете от столицата са 60 процента от всички елитни тимове – 6 от 10.

Така че ако Септември спечели промоцията срещу Монтана и се присъедини към Първа лига, София ще има четири /или пет, ако броим с условности и Витоша/ тима в нея в следващия сезон, което обаче ще е далеч от рекорда.

София ще има със сигурност два отбора във Втора лига през новия сезон - Локомотив и Царско село. Те ще бъдат три, ако Септември не успее да спечели промоция.