Станимир Стоилов се завърна в България след триумфа на своя Астана в Лига Европа. Мъри класира за пръв път казахстански отбор за елиминациите в турнира напролет, след което се завърна направо от Прага в София.

Още на пресконференцията след победата с 1:0 над Славия Прага Стоилов обяви, че не е получил предложение за удължаване на договора си с Астана, а сега потвърди това.

Предложенията от други клубове към себе си Стоилов окачестви така: „Не са нещо особено”.

"Това беше сензация. Славия има китайски спонсор. С играчи от по 1,5 - 2 милиона евро. Нашето първенство е завършило преди един месец, нямаме игрови ритъм. Но аз не бях доволен от играта ни срещу Виляреал. На стадиона имаше изключително много българи, доста журналисти от България. Длъжен съм да благодаря на тези хора."

"Най-скъпият ми успех ми остава този с Левски. Трансферът ни тогава беше купуването на изкуственото игрище за децата. Добавяхме безплатни футболисти като Томашич и Бардон. Добавихме Йовов и Коприваров. Бюджетът ни в началото беше 5,3 милиона лева в началото. След като изкарахме пари от Шампионската лига, мислех, че този отбор ще постигне по-големи успехи. Но не успяхме. Вече от 8-9 години е пародия."

Стоилов добави, че в България би работил занапред единствено в Левски, но не сега, тъй като в момента се съди със „синия” клуб.

Специалистът обаче срина на пух и прах селекцията в Левски: „През лятото са взели 14 нови футболисти, а сега научавам, че искат да взимат още нови през зимата. Ако аз бях на мястото на собственика на Левски, бих застрелял този, който прави селекцията в Левски. Аз също като Делио Роси сега в Левски съм отивал на ново място в движение, но не съм си позволявал   да взема повече от трима-четирима нови”, сподели  най-успешният български треньор понастоящем.

“Бих се завърнал в Левски, ако някога реша да се прибера и ако получа предложение, но на този етап не стои възможност за разговори с клуба. Първата причината е, че не може да се водят раговори, когато ти завеждаш дела с човек, който съдиш. Това е абсолютно несериозно и е обида. Интересното е също, че винаги ме искат, когато съм зает, а не когато съм свободен. Това е втората причина."

"Няма голяма болка, когато говоря с Левски. Сега има повече съжаление и тъга, когато виждам какво се случва. Повечето футболисти и треньори бяха пуснати в центрофугата и изхвърлени”, коментира темата "Левски".

Стоилов взе отношение и за предстоящия конгрес на БФС, като откровено зае страната на Боби Михайлов: „Никога досега не сме били така добре представени в комисите. Имаме сериозни позиции пред УЕФА и ФИФА, получаваме постъпления оттам. Удоволствие да е да гледаш мачове от България - добри терени и осветление. Треньорът на националния отбор има всички добри условия. Това е заслуга на Боби Михайлов и екипа му. Може би трябва повече да се събира със собствениците, защото сега произвеждаме посредственост. Ако трябва да им помогне. По Европа се разхождат на 30 българи - делегати и съдии. Клубовете трябва да създават играчи. В националния отбор те идват за по няколко дни”, заяви Стоилов при завръщането си ви в България.

"Имаше деца, вкарали по 50 гола, а са тотално неподготвени. Имаше случай, в който като ги пуснах срещу румънски отбор, децата ги хвана срам. Изостанали сме тотално. Гледах младежите в Казахстан. Видях един-двама футболисти само, които могат да покажат нещо", добави той.

"Не мисля, че футболист може да стане Спортист на годината. Набива се името на Григор Димитров. Нямам честта да го познавам, но с баща му сме били съученици в Спортното училище."