Поливалентният бранител на Черно море Стефан Станчев вярва, че форматът в Първа лига осигурява на тима му истински бонус под формата на евентуалния бараж за квота в Лига Европа срещу третия от първата шестица.

Към момента „моряците” изглеждат като фаворити да участват в подобен дуел, след като спечелиха с 2:1 срещу Локомотив Пловдив в елиминациите от втората осмица. Хората на Илиан Илиев трябва да довършат нещата под тепетата, където имат да изиграят важни 90 минути.

29-годишният Станчев, бивш кадър на Левски, очаква тъкмо „сините” за втора поредна година да участват в решителния бараж за последната евроквота, полагаща се през първенството.

„С този формат в момента е нещо като мини-купа. Просто финалът е на „Герена”, на техен терен. Който го спечели, ще играе в Европа. За нас това е един бонус, който форматът ни го предоставя. Ние сме по-малко обремененият отбор, а това предимство. Отиваме на „Герена”, пък каквото стане”, коментира Станчев.

„Всички видяха, че изиграхме много добър първи мач срещу Локомотив Пловдив. По-щастливи трябва да са от Локомотив, защото ни отбелязаха един важен гол, който променя нещата. Дали е достатъчен резултатът? Не мога да кажа, ще видим. Като игра смятам, че надградихме много от предните мачове. Трябва да сме доволни.”

„Радващото за нас, а и за хората, които идват на „Тича”, е, че положенията за гол наистина са много. Ако тръгна да ги броя, сигурно е голяма бройката. Срещу Локомотив влязоха два гола, не може да искаме всеки мач по 6 гола да бележим. Лошото е, че допуснахме гол, но пък това може да ни накара да бъдем още по-отговорни в реванша.”

„Мнението ми е, че трябва да излезем и отново да играем за победа. Ако тръгнеш да търсиш 0:0, според мен е самоубийствено. Няма как да излезем с такава нагласа. Така беше и срещу Септември (в предния кръг от елиминациите – б.р.). Авансът си е аванс, не трябва да го подценяваме. Ако ще и 5:4 да си бил, пак водиш с един гол. Не бива да подценяваме големия риск. Отиваме да играем, нищо страшно не може да се случи.”

„Резултатите по принцип говорят красноречиво за футболистите и треньорите. Аз съм против това футболистите да коментират треньори. Нормално е всеки играч да изпълнява това, което му се поставя като задачи. При Илиан Илиев редът е стегнат и в тренировъчния процес, и извън него. Както се вижда в мачовете, всеки си знае задачите. За мен това е основното – футболистът трябва да знае какво се очаква да върши в хода на мача и си го гони. Когато се държи на това и с детайли се подобрява, е нормално отборът да стои компактно и да играе практично.”

„Имам разговор с треньора и ръководството. Почти сигурно е, че оставам тук, но по принцип докато не се подпише договор, няма как да се каже, че е на 100 процента. Моето желание е да остана във Варна, чувствам се добре тук. Клубът ми даде много. Ако всичко е нормално, трябва да продължа тук”, заяви Станчев.