Президентът на Левски Спас Русев бе гост в сутрешния блок на NOVA, в който говори за инцидента с ранената полицайка по време на дербито с ЦСКА и за мерките, които трябва да се вземат за сигурността по българските стадиони.

Русев акцентира на това, че най-важното в случая е инфраструктурата и изграждането на модерни съоражения. Той призова и за спиране на флирта между клубовете и феновете, както и за големи наказания за провинилите се ултраси.

„Благодаря за поканата. Приех я, защото се чувствам комфортно да коментирам тази тема, тя е важна за нашето общество”, започна Русев.

„Един клуб има два основни актива, представителния отбор и фенската маса. Играта същестува заради феновете, ако ги няма феновете, може би и тази игра няма да съществува в тези размери."

„Това, което се случва е ужасно и го оприличих с терористичен акт. Не мога да си представя как отиваш на футболен мач и носиш бомба. Без значение какво е било твоето намерение. Този младеж не е имал намерение да удари човек, но този инцидент се случва. Ние сме хора. Това носи проблем за самия него, има хора, може да се причини такава вреда и аз ги осъждам. Има други форми, в които феновете да показват своята подкрепа.”

„Повече от 20 години посещавам мачове в Англия. Там феновете бяха най-необуздани, но сега не е така, защото всички си свършиха работата - футболната федерация, органите за ред, футболният клуб. Въпросът не е само създаване на мерки, но той е един възпитателен процес, в който феновете трябва да осъзнаят, че по този начин не помагаш на твоя клуб, напротив, ти му вредиш.”

„Вашата телевизия предава всички мачове на английското първенство, някой да е видял бомби, инциденти, няма.”

А какви мерки са нужни според Русев? „Това е комплекс от мерки, първото, в което значително изоставаме от Европа, е самата инфраструктура. Ние имаме много лоши футболни съоражение. Даже Националният стадион е далеч от съвременните модерни изисквания за сигурност, камери за разпознаване. Тя е комбинация между държавата, футболния съюз и клубовете. Не може клубовете да са отговорни за всичко, те нямат този финансов ресурс, няма как да го направят. Ние даже не сме направили примера с Националния стадион. Няма как да се случи без активната намеса на дърбавата.”

„Държавата трябва да подпомогне основните клубове в София, да изградят съвременна база. Тези два клуба са най-популярни и техните стадиони трябва да отговарят на всички изисквания.”

„Трябва да разграничим и да не санкционираме клуба. Не трябва да създаваме усещане, че футболният мач е нещо лошо. Ето това е най-ужасното, което се случи. Усещането какво представлява един футболен мач. Това трябва да се промени.”

„Отборът, дали ще бъде наказван с 3, 5, 10 или 15 мача, по никакъв начин няма да гарантира, че на следващия мач няма да се случи отново. Трябва да се търси индивидуална отговорност на тези хора, които го правят. Тези хора не представляват широката група на феновете.”

А как се е стигнало изобщо до проблема с феновете според него? „Моят прочит на нещата е, че години наред притежаването на футболен клуб се гледаше като трофей. Много собственици флиртуваха с ултрасите, предоставяха им се прекалено много права. Това доведе до изкривяване на твхното поведение. В Левски, ние сме единственият клуб, в който имаме нещо уникално, привържениците са акционери в клуба. Ние чуваме тяхното мнение, което е много важно. Тази игра е за феновете. Но това флиртуване трябва да бъде преустановено и трябва да има много по-принципни отношения.”

„Нищо не е лесно, когато искаш да го промениш. Трябва да променим усещането за липса на феърплей. Купил си съдията, мачът е спечелен, защото познаваш този и онзи. Мислиш си, че като хвърлиш 5 бомби, ти ще изплашиш съдията.”

„В Англия стюардите също са цивилни лица, избрана от клуба охранителна фирма. Полицаите отвън даже не са въоражени, за да не предизвикват форма на агресия. Тънка е разликата как органите на реда комуникират с феновете.”

„Каквито и законодателни мерки да се приемат, ако нямаме съответната инфраструктура, няма какво да се промени.”

„Има някои неща, които могат веднага да се направят. Инсталирането на едни видео камери на стадионите може да се имплементира за една седмица. Ние на нашия стадион го имаме.”

Русев сподели и интересен случай от дербито. „Аз не присъствах, защото бях в чужбина. Съпругата ми присъства заедно с Емануела Шкодрева. На входа полицайката не пусна Емануела Шкодрева, защото в чантата си има парфюм. И аз се питам как е възможно Шкодрева да не я пускат, знае се. А в същото време бомбата е внесена. Говори за ефективност.”

Русев призова и за сериозни наказания за хора, провинили се по стадионите. „Това е другото. Трябва да има наказване на такъв тип хора с наказване да не посещават футболни мачове.  Аз съм сигурен, че той съжалява за тази постъпка, но той я е направил и е застрашил живота на този човек, и трябва да си понесе последствията.”