Собственикът на Левски Спас Русев обяви, че „не вижда никакви притеснения и опасения“ за евроучастнието на клуба през следващите два сезона.

Вчера стана ясно, че от УЕФА изискват Левски да докаже до 28 февруари 2019 година, че е платил сумите, определени като просрочени задължения към 30 септември 2018 година. В противен случай клубът ще бъде наказан и няма да има право да  участва в европейските турнири на УЕФА през сезони 2019/20 и 2020/21.

Пред Блиц босът на тима коментира създалата се ситуация: „Левски не е спрян от участие от европейските клубни турнири. Просто в писмото на УЕФА се казва, че до края на февруари 2019 г. трябва да погасим определени задължения, за да бъдем допуснати до участие. Това е стандартна процедура на УЕФА.  Всичко това е предвидено и планирано, така че не виждам никакви притеснения и опасения за Левски."

УЕФА: Левски аут от евротурнирите

Левски със задължения от над един милион евро

На въпрос, могат ли сините фенове да бъдат спокойни, че сумата от над 1 млн. евро, за която претендира УЕФА ще бъде погасена до крайния срок, той отговори: „Абсолютно. Вижте, в България има регистрирани около 700 футболни клуба в БФС. Само един от тях е печеливш или поне е на 0. И това е Лудогорец. Всички останали по една или друга причина са на загуба. Финансови проблеми, особено в клуб с високи амбици като Левски не са нещо необичайно. По-важният въпрос е, че целият модел изглежда сбъркан, защото не може от 700 клуба само един да е в състояние да е финансово балансиран, а всички останали да са на загуба. Но това е тема на по-задълбочен анализ."

Левски с позиция по решението на УЕФА

"Да бъдеш президент или председател на Надзорния съвет на клуб като Левски с изключително високи претенции и цели, е един от най-горещите столове, които могат да се заемат. И това се доказва повече от 10 години. Аз не приемам моята позиция като председател на Надзорния съвет на Левски като привилегия, а като отговорност и шанс, който ми е даден в живота. Но аз нося отговорност в рамките на позицията, която заемам. В тази връзка ще направя едно важно уточнение - аз не съм мажоритарен собственик на Левски, а най-големият акционер в клуба с малко по-малко от 50%. Ако тръст "Синя България" имат управленска структура, бизнес план и модел, който би направил клубът печеливш и финансово успешен, моля да я представят. Аз зная, че Павел Колев също изготвя програма, която ще бъде представена в следващите дни. Но ако тръст "Синя България" има такава програма, аз съм готов в началото на следващата 2019 г. да свикам Общо събрание, за да я разгледаме. Готов съм да си подам оставката като председател на Надзорния съвет и ще призова и останалите членове на Надзорния съвет и на Управителния съвет да подадат оставка, за да може новият изпълнителен директор Павел Колев съвместно с тръст Синя България и всички онези, които имат право на номинации да номинират новите членове на Управителния съвет. Аз с моя глас ще ги подкрепя!"

На въпрос, дали Павел Колев действително ще дойде в Левски, Спас Русев бе категоричен: „Аз засега не съм чул от него нищо, което да твърди обратното."

"Славиша Стоянович е един изключително добър треньор. Той не е преставал да получава предложения и оферти за преминаване в други отбори още от самото му пристигане в клуба. Но Славиша е истински професионалист и има амбиции за постигане на цели в клуб като Левски, освен това той има съществуващ договор за 2 години с клуба. Така, че всички твърдения, че отива в друг отбор са чиста спекулация, която смятам, че до голяма степен иска да повлияе ,както на атмосферата вътре в клуба, така и на трансферите, които клубът подготвя през зимната пауза", каза още собственикът на Левски.