Бившият столичен кмет Стефан Софиянски коментира в специално интервю за предаването на DIEMA SPORT – „Домът на футбола“ – промените в Левски. Софиянски, който е отявлен привърженик на „сините“ коментира новата политика на Герена, част от която е свиването на бюджета, за да може клуба да покрие солидните си дългове. При това положение Софиянски заяви, че е важно дали при все афишираната нова финансова политика, ще може да се поддържа добро ниво на играчите.

„Не са тревожни толкова тези данни от финансовите отчети. И задълженията на някои от големите отбори в Европа, не знам колко са коректни данните, са стотици милиони. Левски мина през такива периоди, бяха овладени разходите за играчи преди Русев и бяха в рамките на нормалното. Има едно тежко задължение – около 11 или 12 милиона евро за строителството на трибуната. Там обезпечението са проходите от трибуната. Този дълг е важно да се регулира и вече да се види как ще се обслужва. Направи се радикален разход, за да се регулират плащанията към НАП. Там има подписано едно разсрочване, което е нарушено и сега трябва да се възстанови. Остава проблемът с трибуната. Вложени са доста средства. Ако не се завърши изцяло стадионът, вложеното започва да се амортизира. Този сектор трябва да има козирка. Надявам се да се направи. Той е сериозен разход. Парите за него вече са разходени, доколкото разбирам, и вече да се прецени какъв бюджет е нужен за играчите и треньорското ръководство и какъв бюджет е нужен за служителите на Левски. Предполагам, че колегите са си направили разчетите. И вече какъв бюджет е предвиден за играчи, дали ще се купуват нови играчи и дали с този бюджет на Левски ще може да задържи някои играчи. На мен много ми се иска Костов да остане. Левски сега има изявен централен нападател, като почнем от Аспарухов, Кирил Миланов, Наско Сираков, да не се връщам, всички ги знаем. Въпросът е каква игра ще играе отборът и дали този бюджет ще може да поддържа добро ниво на играчите“, коментира подробно Софиянски.

На питане как при все дълговете към НАП, Левски е получавал лиценз, Софиянски обясни:

„При положение, че има разсроченост на задълженията, и подписано споразумение с НАП, там се отчита, че няма задължения, портфолиото е чисто на клуба. Прави се погасителен план, разсрочва се, начисляват се лихви. Знам, е има подписано споразумение, дали има ново, не знам. След като колегите са казали, че има 6,5 милиона задължения, те са разчели значи. Ключовият момент е с бюджета за играчи, дали ще може да поддържаме ниво“, допълни бившият кмет.

По-рано в сряда в Левски се проведе Общо събрание, на което собствеността бе променена. Така 86,6% от акциите на „сините“ попаднаха в ръцете на вицепрезидента на Ное Холдинг – Георги Попов. Именно той направи предложение предишните Надзорен и Управителен съвет на Левски да не бъдат освободени от отговорност, а това бе посрещнато радушно от акционерите. Това решение бе коментирано и от финансиста Софиянски:

 „Самият акт на прехвърляни на акциите, означава, че принципно са регулирани финансовите отношения. Неосвобождаването от отговорност означава дали е имало незаконосъобразни действия, ако е имало такива носиш отговорност пред закона. Не пред новия собственик, а пред закона. Неплащането към НАП е едно нарушение, но дали е наказуемо или подлежи на санкция, това е въпрос на тълкуване на споразумение с НАП. Това, че не си плащал 4 месеца заплати на служителите, това също е нарушение на трудовото законодателство. В какво  се състои носенето на отговорност е въпрос на трудното законодателство. Зависи какво са правили. Колкото по-бързо забравим периода със Спас Русев, толкова по-добре за нас левскарите. Той не се справи, не се присъства. Павел Колев е емоционално е ангажиран с Левски. От самото му поведение се вижда. Управителният съвет със сигурност е получавал заплата. Надзорния съвет трябва да контролира Управителния съвет и да го назначава. Неосвобождаването от отговорност е при все, че ако Управителния съвет е направил нарушения, а Надзорния съвет си е затворил очите. Те ще носят отговорност пред закона, не пред Васил Божков“, коментира Софиянски.

„Страх ме е и мен като ида на стадиона, защото след 1:1 на Герена, няма удоволствие като се върна. Страх ме е от такива резултати. Физически няма страх. Не мисля, че е чак толкова страшен е проблемът с фракциите. Много са важни резултатите. Има хулиганство навсякъде. За сълажение, има ултраси и при нас, левскарите. Като дойдат резултатите ще минат тези неща. Има агресия в младото поколение по принцип. Изявява се не само на стадиона. Хубаво е да се потиска. Сериозният подход, с който тръгва новото ръководство, очевидно е, че ще има преструктуриране. Като влезеш в една структура, трябва да си подредиш. Предстои качване на разгодите за ДЮШ. Това, което бих препоръчал е да се търси от корена, от левскарското. Има много добри специалисти. Ако те влязат, ще ги припознаем и ще обединим публиката“.

„Венцеслав Стефанов е симпатичен човек с чувство за хумор. Да не се връщаме назад във времето на други такива негови изказвания, които са оставали във въздуха. Не мисля, че има такава директива (бел. ред. - на Хасан Чинчири). Независимо от някои грешки, мисля, че българските съдии качват нивото си. Аз се дразня от някои грешки, но нямам чувството, гледайки мачовете, а аз следя шампионата ни от интерес, че излиза съдия с някаква поръчка. Честно го казвам. Като че ли отмина това време. Като че ли сега българските съдии са по-независими, а имаме и много добри съдии. Не бива да хвърляме за всяка грешка вината върху тях", сподели бившият политик, който бе категоричен в мнението си, че няма директива Левски да е шампион.