Новият старши треньорът на Левски Славиша Стоянович даде своята първа пресконференция като наставник на "сините". На нея словенецът сподели, че предпочита да говори с резултатите си, а не да обещава. Той все пак изрази надежда Левски да сложи край на тежката серия без трофей.

"Искам да благодаря на Тодор (Симов), който е водил отбора. Не обичам толкова да говоря. Избягвам да използвам клишета, дошъл съм в голям клуб. Клуб с богата история, велики треньори и играчи са били тук. Знам какво ме очаква. Не е първият голям клуб, който водя. Трудна ситуация, но трябва да сме спокойни, има страхотни фенове, които разбират добре футбола. Те обичат футбол на високо ниво, с много голове. Това е нормално. Имаме огромна отговорност към вас медиите, към феновете, към ръководството. На всяка тренировка и мач ще даваме максимума."

"Нито една победа няма да дойде лесно. Играчите са добри, треньорът на Левски трябва да бъда храбър и да имаме оптимизъм."

"Вече 7 дни съм в контакт с асистентите, с хората в клуба, получих отлична информация за играчите. Ще трябват още анализи, изгледах доста мачове по телевизия, вчера и на живо."

LAP.bg
15 снимки

Стоянович призна, че е възможно привличането на нови играчи: "На някои позиции има повече хора, в други има дефицит. Трябва да помислим за играчи на някои позиции."

"Трябва всичко да се анализира детайлно, но на око мога да кажа, че изглежда, че отборът е уморен. След 70-ата минута има проблем. Трудно е да отговарям сега, има неща, които са добри, има неща, които не са на толкова добро ниво."

"Всеки треньор има своя философия, не искам да коментирам своя колега. Моята философия е да играеш атрактивно, да вкарваш голове. Всички желаем да сме атрактивни, да играем хубав футбол. Трябва да има дисциплина в играта и в двете фази, да можеш и да се защитаваш, и да атакуваш. Това е моята цел. Дали ще се получи, ще видим."

"Публиката дава импулса, позитивен или негативен, в големите клубове няма средно. Или си най-добрият, или си слаб. Искам играчите да знаят какво значи да носят екипа на Левски."

"Не мога да кажа какъв тип треньор съм. Трябва да се работи, а резултатите ще покажат. Аз искам дисциплина, отговорност, работа и да няма скриване."

На въпрос как се е разбрал със собственика Спас Русев, Стоянович отговори: "Той ми каза своята визия, изглежда ми коректен човек, разбрахме се за 5 минути. Разбирам колко е тежко за феновете толкова години да няма трофей. Ндявам се още тази година да има трофей, дали ще е титлата, или купата."

"Трябва да се приближим до Лудогорец. По-лесният път изглежда Купата. Не им е добър стартът и в Европа, и в първенството (на Лудогорец). Имат много играчи, имат шанс да ротират. Лудогорец има по-добра широчина от другите отбори."

"Знам сравнително добре за българското първенство. Имам колеги, които са работили тук. Знам, че това е твърд футбол, има организирани отбори, има тежки гостувания, трябва максимална концентрация. Гледал съм и квалификации на националния отбор на България."

"Аз съм човек, който не обича да обещава, а да работи. Искам да побеждаваме, това е основната ми цел. Не търся оправдания. Не съм правил селекцията, но аз поемем един отбор. Не чувате от мен, че не съм правил селекция, че не съм правил подготовка, поемам риска и съм наясно с това."

За възможността Васил Панайотов да бъде върнат в Левски, треньорът отговори: "Нямам информация за Панайотов, за първи път чувам, ще проуча какъв играч е."

"Знам, че това е голям проблем. Знам, че местните фенове и медии искат да има местни играчи. Винаги съм се стремял към това. Знам какво значи за всички. Ще опитам, но е важно какво е качеството им. Имам едни 10 дни да видя горе-долу качествата на играчите. Навсякъде съм залагал на местни играчи."

"Гледам съм доста мачове на Левски, сещам се за мачовете с Олимпия Любляна, за които тук по-добре да не говоря."

"Свежда се до капацитета на играчите, колко бързо ще се адаптират към новия стил. Няма време за експериментиране. В неделя вече има мач. Няма подготовка, приятелски мачове. Трябва да сме рационални, да се направи система. За да се види ясен стил трябват 2-3 месеца, трябва да работим в движение."

Стоянович бе попитан и дали от видяното срещу Черно море, мисли, че има играчи без качества за Левски.

"Трудно е да се отговори на такъв въпрос, някои получават шанс, защото има много контузии. Ще анализирам. Има играчи, които са добри в тренировките, но не са добри в мача. Трябва да се види характерът на играчите, кои са най-подходящи за Левски."

"По принцип е добре да има спортен директор, да има връзка между нас на терена и тези горе в клуба. Искам да има, някой с който да мога да обсъждам, независимо дали е спортен директор, да е свързващо звено между нас и ръководството."

Словенският специалист обеща и срещи с медиите преди мачовете - нещо, което не бе факт при Делио Роси.
"Нямам проблем да коментирам, отворен съм, мисля, че е логично да има пресконференция преди мача и след мача и понякога през седмицата. Аз съм треньор, който е отворен към медиите. Не се притеснявайте."

"Супер е да знам езика, аз ви разбирам изцяло, другото е да започна да говоря на български. Баба ми говореше полумакедонски, полубългарски. В отбора трябва да говорим на три езика, не само на български", завърши Стоянович.