След като легендата на Левски Наско Сираков заяви, че отборът може да бъде спрян от съдиите по пътя към шампионската титла, днес ви представяме част от интервюто му пред "Тема Спорт" и какво коментира той за "сините", ЦСКА и Лудогорец.

"Ако Левски победи в Разград, става фаворит номер 1 за титлата - това е абсолютно сигурно. Но не смятам, че и загуби в Разград по някакъв начин ще промени нещата в стратегическо отношение. Този мач е на живот и смърт ца Лудогорец, а не за Левски", заяви Сираков.

- Тоест, смятате, че Левски психологически трябва да осъзнае, че дори и при загуба трябва да следва пътя и не се отказва от него?

- Абсолютно. По принцип това се отнася за всеки един отбор. Ако позволяваш лъкатушене на базата на резултата от един мач, е най-нормално да се случи това, което става в последните 10 години на "Герена". В момента Левски е на крилете на вдъхновението, играе по-офанзивно и значително по-разкрепостено, всички на терена се раздават. Така че има всички предпоставки да мисли за добър резултат в Разград. Смятам, че точно в този момент може да го постигне. Но и да не го постигне - една точка разлика по никакъв начин не променя нещо. Има доста мачове до края на сезона, Лудогорец ще гостува два пътина "Герена" при пълен стадион. Така че разградчани трябва да му мислят за този мач.

- Какви са шансовете в Левски да спре текучеството на играчи и треньори и да започне да прави отбор?Ще се „кротнат” ли на „Герена”, а не всяко лято да купуват поне по четирима и да си тръгва по толкова футболисти?

- Ако в последните години се сменяха само по четирима, Левски щеше да е цвете за мирисане. Проблемът е, че миналия сезона се взеха 21 играчи! 4 е нормална цифра за една година, но не и за половин кампания. Но когато имаш основа, на която да стъпиш, тогава няма нищо страшно да взезеш четирима и да освободиш някого. Тогава може да вкараш свежа кръв – юноши в състава. Хората искат да виждат нови имена. Въпросът е да несе взимат играчи на килограм, а те да се преценяват внимателно.

- От клуба не успяха да ви опровергаят за Делио Роси – още миналата година предрекохте, че по-добре клубът да се раздели с него навреме, за да не загуби още една година и приходи…

- Аз това го бях казал и на Спас Русев. Виждам го, че е прекалено фин и възпитан. Казах му, че не е проблемът, че ще държи Роси до лятото, а това, че Левски губши 7-8 месеца, в които да се развива. Така и стана.

- Допускали ли сте, че Левски може да отпадне от лихтенщайнския Вадуц, който го няма на картата? При това не говорим само за Делио Роси, а в исторически план?

- Според мен никой не си е мислил, но това беше неминуемо. Но въпреки това, от една страна, трябва да се гледа положително на този резултат. Защото иначе нямаше да се отървем от Роси и досега. Така че си има и положителна страна.

- Лудогорец защо не успя да задържи Пауло Аутуори?

- Преди месец казах, че ние този филм в Лудогорец го гледахме преди няколко години с португалеца Бруно Рибейро. Разбира се, че говорим за друго ниво обаче, при Лудогорец… Моето мнение е, че постигнаха изключителни успехи. Оставете титлите в България, това не го броим толкова, в Европа изиграха запомнящи се сблъсъци. Но на тях водещи им футболисти са на по над 30 години. Според мен изпуснаха момента да си подновят отбора. Те затова страдат в момента и им е тежко. Въпреки че пак играят най-добрия футбол в България. Личното ми мнение е, че тези футболисти много трудно излизат за всеки мач от първенството напълно мотивирани. Това е множо тежко – да поддържаш такъв процес в съблекалнята. И на базата на всичките успехи, които постигнаха тези момчета, най-нормалното е да направят грешка с всеки отбор у нас. Защото три дни по-късно играят в Европа и у нас те не могат да се мотивират. Просто са спечелили абсолютно всичко възможно. Затова и правят грешки. С тях дават възможност на Левски и ЦСКА да са плътно до тях.

- Какво е мнението ви за ЦСКА – ще имат ли ресурс да се противопоставят на Левски и Лудогорец, или ще останат на третото място, където са в момента?

- Според мен не са за отписване още повече, че са на една точка от Лудогорец и три зад Левски. ЦСКА в никакъв случай не трябва да се отписва – на базата традиции, публика и потенциал като играчи. Мисля, че все още не могат организационно да се справят – говоря за играта, там нещо им куца. Иначе като футболисти – те имат достатъчно потенциал този сезон да бъдат конкурентоспособни на двата отбора пред тях. Не бих казал, че им липсва постоянство, а точно организация на играта. Според мен играят с някаква схема, която малко ни връща в 50-те години на миналия век – системата WM -4-2-4, което в съвременния футбол е смъртоносно – във всеки един момент тя може да ти изиграе лоша шега. Те реално са на терена с четирима нападатели и двама халфове.

- Считате ли, че с Ел Маестро...

- Не исках да коментирам ЦСКА, казвам това, което на този етап се забелязва.

- Кажете нещо оптимистично.

- Оптимистичното за мен ще е Левски да не загуби в събота. Или поне да играе така, че да даде максимума си. Оттам нататък - каквото дойде. 

- Колко време му трябва на този отбор, за да поузрее, за да не допуска грешки?

- Няма значение кой ще е съперникът - просто не трябва да се правят грешки. Но да се върнем на въпроса - в един отбор започва да се вижда работата на треньора някъде след третия месец. Но трябва да поработи година, за да свикнат футболистите с неговите изисквания, мислене и философия на игра.

Наско Сираков: Съдиите могат да спрат Левски