Черно море стартира с победа при повторния дебют на Георги Иванов-Гонзо като старши треньор на отбора. В първия кръг на Първа професионална лига варненци записаха страхотен успех с 3:1 като гост на Пирин Благоевград, в основата на който беше неостаряващия капитан Георги Илиев. Опитният халф вкара два гола и даде асистенция за победата, която не дойде никак лесно срещу бойкия тим на „орлите“. Именно те откриха резултата през първата част, ала впоследствие допуснаха три безответни попадения, което се оказа решаващо заедно с пропуските на благоевградчани в заключителните минути.

Първите 20-ина минути на мача бяха гарнирани с доста вяла игра от двата състава, като си личеше, че никой не иска да рискува ранен гол в своята врата. Постепенно домакините от Пирин започнаха да действат по-смело в предни позиции и поставиха отбраната на Черно море под напрежение. То даде резултат и в 26-ата минута резултатът бе открит с леко странен гол. Александър Башлиев проби отдясно и получи пас в коридор. Крайният защитник опита нисък пас към Влади Златинов в наказателното поле, като подаването дойде леко дълго за нападателя. За негов късмет Ондрей Сукуп и Александър Чанович не се разбраха кой да отиграе и в крайна сметка Сукуп панически изчисти така, че улучи Златинов, а рикошетът прати кълбото в мрежата - 1:0.

В 30-ата минута Черно море не беше далеч от изравняването. Георги Илиев изпълни ъглов удар вляво от вратата на Георги Аргилашки, а младият страж на домакините излезе неразчетено и не можа да стигне до топката. Това позволи на Пламен Николов да обстрелва с глава опразнената врата, като прати изстрела си на сантиметри над гредата.

Пет минути по-късно отново изпълнение на корнер породи чудесен шанс за варненци. Илиев центрира, този път от другата страна, а топката прехвърли скупчването от футболисти при първата греда. Кълбото тупна във вратарското поле и дойде идеално за Венков, който опита шут с десния крак и тотално се размина.

Все пак в 38-ата минута опитният Венков изработи дузпата, от която тимът му изравни. При едно от запазените му включвания в атака той центрира, а Башлиев отигра с ръка в наказателното си поле и реферът Станислав Ставров посочи бялата точка. Оттам с прецизен и силен шут в центъра на вратата капитанът Георги Илиев вкара първия гол за Черно море през сезон 2016/2017 – 1:1.

Втората част започна доста по-експлозивно, като още в 48-ата минута Пирин имаше повече от основателни претенции за дузпа. Сукуп си помогна с двете ръце, за да задържи Стилиян Николов в пеналта при центриране от ъглов удар. Макар този инцидент да се случи точно пред Станислав Ставров, съдията прецени, че няма основания за отсъждане на наказателен удар.

Три минути по-късно Костов и Златинов комбинираха на скорост помежду си, а това позволи на последния да нахлуе с топката в наказателното поле. Там той устоя на натиска на Пламен Николов и от остър ъгъл отправи страховит шут по диагонала. Чанович следеше събитията изкъсо и показа завиден релфекс при спасяването.

В 53-ата беше ред на Черно море да пропусне изгоден шанс. Мишо Венков се отскубна отляво и центрира по тревата към точката на дузпата. Там кълбото удари Георги Илиев и продължи да се търкаля към далечната греда. Уго Секо опита да налети върху него, но Аргилашки го изпревари и парира удара.

Страстите на терена съвсем се разгоряха в следващите минути след редица остри влизания, реплики и дърпания за фланелките. Черно море беше отборът, който извлече максимума в тези условия, като стигна до пълен обрат в 61-ата минута. Георги Илиев центрира от ъглов удар вляво от вратата на Пирин, а Марек Кузма избяга от Станислав Костов, за да засече при първа греда. Нападателят нанесе прецизен изстрел с глава по диагонала, който бе извън възможностите на Аргилашки.

Домакините съвсем се стъписаха от развоя на мача и в 65-ата минута само късметът ги покри. Венков отправи перфектно далечно центриране, което стигна до измъкналия се между централните бранители Иван Коконов. Топката обаче тупна неудобно за появилия се като смяна играч и той не можа да отправи точен изстрел от чиста позиция.

Не след дълго импулсът в играта на гостите все пак доведе до трети гол във вратата на Пирин. Черно море открадна топката и много бързо премина в контраатака. Кузма напредна мощно през центъра срещу трима бранители в зелени екипи, след което спря и подаде вдясно на Илиев в наказателното поле. Капитанът овладя топката с десния крак и шутира с другия към близкия ъгъл, а Аргилашки просто застина на място – 3:1.

Преднината от два гола като че ли прекалено успокои Черно море и варненци отново отстъпиха на инициативата на Пирин, който определено не се беше предал. Четвърт час преди края Влади Златинов получи чудесна възможност да намали, ала не се възползва. Станислав Костов получи отдясно и центрира идеално за партньора си в атака, който бе непокрит на 8-9 метра от вратата. Той стреля с глава право в ръцете на Чанович, който улови сигурно.

В 77-ата домакините отново бяха близо до гола. Стилиян Николов, вече изнесъл се да играе като полузащитник, отправи много силен шут, прелетял на сантиметри покрай левия стълб.

Четири минути по-късно Башлиев получи прецизен пас от Златинов отдясно в наказателното поле и стреля от движение. Чанович беше елиминиран, ала шутът на бранителя срещна близката греда, след което се удари в гърба на сръбския вратар и излезе в корнер.

В последните минути Пирин тръгна ва банк и това почти донесе хеттрик на Илиев. Отново при контраатака за гостите Илиев излезе ек на ек срещу Башлиев на фланга и реши да завършва сам. Халфът си отвори коридор за стрелба и изпрати фалцов шут към горния далечен ъгъл. Аргилашки плонжира, но нямаше да има какво да стори, ако топката бе намерила очертанията на вратата.

Така с тази победа Черно море повежда класирането в Първа лига след първия кръг. "Моряците" имат 3 точки, колкото и досегашният водач ЦСКА-София, но головата им разлика е по-добра.