Черно море посреща Левски в едно от дербитата на 26-ия кръг в Първа лига.

Двубоят в Каварна е в събота от 17:30 часа и ще бъде предаван пряко по DIEMA SPORT и онлайн на GONG PLAY.

"Морето" е в серия от 7 поредни загуби от този съперник в шампионатни двубои.

В лагера на "сините" пък неприятният казус е този с делото, което Станимир Стоилов завежда срещу клуба и който може да затрудни получаването на лиценз.

Ето и всички факти преди двубоя:

• Черно море е в серия от 7 поредни загуби срещу Левски в шампионатни мачове от пролетта на 2015 г. насам, но в периода на два пъти победи сините в турнира за националната купа – 2:1 на финала, игран на 30 май 2015 г., и 3:2 на 26 октомври м.г.

• В миналия кръг срещу Нефтохимик 17-годишният Иван Дюлгеров стана петият вратар, който наставникът Георги Иванов използва през сезона след Чанович, Михайлов, Коварж и Шром. Само за Монтана играха толкова вратари досега.

• Словашкият нападател на Черно море Марек Кузма се разписа 3 пъти в последните 2 кръга и вече има 8 попадения от началото на сезона. Клубният рекорд за най- резултатен чужденец в рамките е притежание на Бакари през 2013/14 г. и Курьор през 2015/16 г. – по 11 гола.

• Словакът Роман Прохазка (Левски) е пред своя юбилеен стотен мач в българското първенство, повече от него имат само двама чужденци, обличали синия екип – бразилецът Лусио Вагнер (118) и македонецът Дарко Тасевски (108).

• Левски взе само точка в последните си 3 пролетни гостувания – с 2:2 срещу Дунав на 28 февруари т.г., като загуби с по 0:1 от Пирин Бл на 18 февруари т.г. и от Берое на 12 март т.г. Така 10 точки от 13-пунктовото изоставане от лидера Лудогорец се дължат на гостуванията.

• Антонио Аниете е бил заменян в рекордните за сезона 16 пъти в 21 от мачовете, в които е започвал като титуляр. Испанецът донесе последната победа на Левски навън – 1:0 над Верея на 10 декември м.г.