Септември София успя да победи Локомотив Пд с 2:1 в двубой от 32-ия кръг на Първа лига. С тази победа момчетата на Христо Арангелов си осигуряват третото място в Група Б на Втората осмица, като по този начин ще могат да се изправят срещу последния в Група А - Верея, в полуфиналните плейофи за оставане в шампионата (разликата с Дунав вече е 4 точки в полза на софиянци).

Софиянци трябваше да поведат на два пъти, за да стигнат до успеха - с попадения на Кристофър Мандиангу (37') и резервата Илия Димитров (77'), като между двете попадения за "смърфовете" се разписа Бирсент Карагарен след мощен снаряда от над 25 метра (55').

За Локомотив Пд поражението е значимо дотолкова, доколкото може да ги свали от първото място. Тимът все още е лидер в Група Б (38 т.), но при успех на Славия над Дунав в четвъртък (3-ти мак), "белите" ще завършат като лидери и ще се изправят срещу Ботев Враца (втори от Група А). При този сценарий в полуфиналните плейофи за Лига Европа Локомотив Пд ще срещне Етър ВТ.

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ – СЕПТЕМВРИ 1:2  

0:1 Кристофър Мандиангу 37'

1:1 Бирсент Карагарен 55'

1:2 Илия Димитров 77'


Срещата започна с много куриозна ситуация. В 4-ата минута Стивън Езе върна много слабо топката към Илко Пиргов. Там Мандиангу подгони леко търкалящото се кълбо, но не успя да я достигне. За сметка на това Илко Пиргов излезе и вложи максимална сила опита да изчисти. Кълбото се отби в нападателя на софиянци, полетя напред към опразнената врата, но за радост на домакините удари напречната греда, тупна пред голлинията и полетя напред. 

В 13-ата минута Димитър Илиев запази добре топката, след което стреля от около 25 метра, но топката излетя с малко встрани в аут. Следващите минути бяха по-спокойни, но все пак в края на първата част Септември Сф се добра до гол.

Той падна в 37-ата минута, когато Суад Сахити центрира на втора греда към Здравко Димитров, който свали добре към Мандиангу отляво, а нападателят от близка дистанция вкара топката във вратата на "смърфовете".

Втората част започна по-добре за гостите. В 49-ата минута от единия край на наказателното поле Суат Сахити центрира към другия край, където бе Здравко Димитров. Той шутира от воле, но топката прелетя вляво от вратата на Илко Пиргов.

В 55-ата минута "черно-белите" изравниха след прекрасен гол на Карагарен. Крилото напипа прекрасно топката от ждроб и с приказно воле от над 25 метра не остави шансове на Янко Георгиев за 1:1. Това бе третият гол на Карагарен от началото на кампанията.

13 минути преди края финалният резултат бе оформен, когато Дарко Глишик проби отляво, след което центрира в наказателното поле. Там резервата Илия Димитров се пребори за позиция и с глава вкара покрай Пиргов за 2:1.

Състави на двата отбора:

Локомотив Пловдив: Илко Пиргов – Лукас Масоеро, Асен Георгиев, Стивън Езе, Янко Ангелов (Парвизджон Умарбаев 51'), Густаво Де Оливейра, Един Бахтич (Елитон 78'), Бирсент Карагарен, Вилим Посинкович (Никола Марич 62'), Димитър Илиев /к/, Ален Ожболт

Треньор: Бруно Акрапович

Септември: Янко Георгиев – Александру Бенга, Александър Дюлгеров, Асен Чандъров, Борис Галчев /к/, Георги Стоичков (Иван Стоянов 62'), Дарко Глишик, Здравко Димитров, Кристофър Мандиангу (Илия Димитров 72'), Суад Сахити, Фабиано Алвеш (Иван Тилев 59')

Треньор: Мариан Христов

Съдия: Волен Чинков, София

Стадион: „Локомотив”, Пловдив