Отборът на Черно море затвърди чудесната форма, в която се намира и след своя мач от 12-ия кръг в Първа професионална лига си проби място в топ 3 на временното класиране. В Калиакра „моряците“ на Георги Иванов-Гонзо надиграха Нефтохимик с 3:1 в морското дерби на уикенда, за да запише 4-а поредна и общо 7-а победа в първенството.

Варненци показаха много повече класа от своя противник и съвсем заслужено се поздравиха с успеха, който им позволи да изпреварят ЦСКА-София с 2 точки преднина – 23 срещу 21. Така Черно море е само на 5 точки зад лидерите Левски и Лудогорец. За „шейховете“ остана да преглътнат 8-ата си загуба от старта на кампанията, която не промени нито актива им от 8 точки, нито предпоследното 13-о място в таблицата.

Още от самото начало се видя, че двата тима ще играят доста открито, като Нефтохимик отказа да се прибере в глуха защита. Доста по-опитните играчи на Черно море скоро започнаха да се възползват това и да създават проблеми за защитата пред Стоян Колев. В 11-ата минута Михаил Венков се включи силно отляво и на два пъти отправи опасни центрирания по тревата.

Бургазлии отвърнаха почти веднага и в 13-ата Станислав Маламов и Венци Христов комбинираха добре отляво, а с известна доза шанс Христов премина покрай Ондрей Сукуп и Стефан Станчев в наказателното поле. Вратарят Пжемисъл Коварж излезе добре, за да го пресрещне с тяло, но отскочилата топката се върна при Маламов. Последният тръгна рязко към аутлинията и пробва остро центриране, което не намери никого в малкия пеналт.

Подобна ситуация имаше и 3 минути по-късно, но пред другата врата, където Марек Кузма хитро изведе набралия скорост Уго Секо отдясно в наказателното поле. Португалецът пусна идеална топка на около 3 метра пред голлинията, която обаче дойде дълга за Иван Коконов, който единствен беше на позиция да отправи изстрел.

Все пак в 24-ата минута „моряците“ откриха резултата благодарение на своя маестро Георги Илиев. Опитният халф изпълни по перфектен начин пряк свободен удар на около 22 метра от вратата, като заби кълбото право в долния ляв ъгъл на Стоян Колев. Вратарят на Нефтохимик даде всичко от себе си при плонжа и въпреки всичко нямаше никакъв шанс – 1:0 за Черно море.

Нефтохимик опита да бъде активен и да търси изравняването до края на полувремето. Играчите на Христо Янев успяваха да се задържат около наказателното поле на Коварж, който обаче нямаше много работа. Атаките на „шейховете“ в повечето случаи приключваха без да се отправи изстрел, а домакините дочакаха своя шанс за контраатака в 38-ата минута.

Тогава гостите загубиха топката около централния кръг, а тя попадна у Георги Илиев. Той се обърна с лице към вратата и с изпипан до последния милиметър пас изведе Уго Секо между слисаните защитници на Нефтохимик. Стоян Колев опита да пресрещне рано португалеца, който го финтира умело и вкара на опразнената врата – 2:0.

Паузата се отрази добре на гостите, които започнаха много по-дейно второто полувреме. Черно море от своя страна изглеждаше доволен от резултата дотук и не хвърляше чак толкова много сили във фаза атака. В 53-ата минута „нафтата“ стигна до пряк свободен удар за фаул срещу Николай Дюлгеров точно пред дъгата. Венци Христов опита да обстрелва, но резултатът беше разочароващ и топката се удари в стената.

Секунди по-късно топката вече беше у Станислав Маламов отляво, а той показа хубави финтове и центрира покрай Сукуп. Топката стигна до Венци Христов, който от 7-8 метра пробва интересен изстрел от воле, който прелетя силно встрани покрай левия стълб зад Коварж.

Точно когато изглеждаше така, че Нефтохимик вече е набрал достатъчно увереност, Черно море заби трети гол в мрежата на Стоян Колев в 61-ата минута. Домакините стигнаха до ъглов удар отляво по атаката, а центрирането от него бе изчистено към другия фланг. Иван Коконов задържа топката в игра до тъчлинията, вдигна поглед и центрира към далечната греда, където с летящ плонж Пламен Николов от упор разстреля Стоян Колев – 3:0.

Попадението тотално уби устрема на гостите, а Черно море бързо стигна до две опасности. В 67-ата Уго Секо с лекота финтира Иво Малинов, за да стигне до наказателното поле. Португалецът находчиво потърси пас към точката на дузпата, където изникна Иван Коконов. В шута на последния липсваше достатъчно сила и Стоян Колев плонжира, за да улови.

Само две минути по-късно капитанът Георги Илиев отправи много силен шут от 21-22 метра по диагонала, а Стоян Колев с мъка попречи на топката да влети в долния му ляв ъгъл.

Нефтохимик все пак направи последните минути малко по-интересни с чудесен гол на резервата Иван Вълчанов. Той дойде в 78-ата минута, когато Станислав Маламов отляво вдигна топката към Венци Христов в наказателното поле. Тя дойде малко висока за тарана, който я продължи зад гърба си, а защитата пред Коварж не очакваше това. Вълчанов я изчака да тупне на тревата, след което с мощно воле от 13-14 метра я заби до лявата греда – 3:1.

Буквално в ответната атака Черно море можеше да възстанови преднината си. Владислав Романов получи дълъг пас отляво, а Виктор Хомей се подхлъзна в опита да попречи на крилото да овладее. Така бившият играч на Локомотив напредна необезпокояван до наказателното поле и даде чудесен пас по тревата за Марек Кузма. С човек на гърба си обаче таранът не бе докрай прецизен в изстрела си и от 6-7 метра шутира на косъм покрай дясната греда.