Старши треньорът на Левски Делио Роси заяви, че не знае колко контроли ще изиграят „сините“ по време паузата, нито срещу кои съперници ще са те. Италианецът говори преди първото занимание на тима от „Герена“ за Новата 2018 година, като обясни, че спарингите за него са обикновени занимания.

Левски ще проведе тренировъчен лагер в Малта. Отборът занимава на 9 януари, а по-рано от клуба съобщиха, че се планират пет проверки там. Съставът от Герена се прибира у нас на 6 февруари. 

„Преди всичко в Италия в този период от годината си пожелаваме добра година и изпитваме задоволство от прекараните празници. Предстои ни година, която ни очаква с много важен период, и това според мен са най-важните мачове. Аз дойдох на четвъртия мач от шампионата, нямаше възможност да работя преди това с отбора и шампионатът вече течеше. Отборът бе направен и аз започнах веднага да работя, като се постарах да се заема с най-спешните въпроси. През този период, в който работех, шампионатът продължаваше. Сега трябва да направим избор дали искаме само да участваме в това първенство, или искаме да се конкурираме. И разликата е тънка. Аз мисля и клубът го знае, че за да подобрим състава, са нужни някои попълнения. Не говоря за количество, аз нямам проблем с броя на играчите, а с качеството. Няма смисъл да сменим едно лице с друго. Напротив, даже предпочитам, ако е така, да работя с тези, с които бях до сега, защото те знаят вече стила ми на работа. Паузата, която е дълга, ще ми даде възможност да работя по добър начин“, започна Роси.

Нов човек в щаба на Роси

„Обикновено в другите шампионати е преди началото на първенството тази пауза, тук е в друг един момент. По моите разбирания в този период или създаваш отбор, или не го създаваш“.

„Аз съм по рождение борбен и обичам да се състезавам, дори ако другите са по-силни от мен. Ако вие ме питате каква е моята цел, на мен не ми коства нищо да ви кажа, но аз го обявих много пъти – не бива да ме оценявате по това, което казвам. Целите не се декларират, те се постигат. Ако целите са по-високи, трябва да имаш възможности и лостове да ги постигнеш. Така че, аз трябва да съм оценявам по това, което правя на терена“, добави италианецът.

„Не съм поставил забрана за продажба на играчите. Единствено казах, че ако се продаде някого, трябва да ми предоставят друг. Що се касае до тези, които са ни нужни. Преди 2 месеца съм казал на кои постове ни трябват играчи и с какви качества да са. Сигурен съм, че клубът работи по този въпрос и повтарям, че идващите, следва да подобрят качеството“.

„Ако се стараеш да се състезаваш с другите, имаш повече възможност“, продължи наставникът.

„Най-вероятно, след като още няма нови, не сме намерили такива, които да дойдат при нас и да направят разликата, която търсим. Аз знам, че не е лесно на пазара и то в този период. Необходимо е да се вложат сериозни финансови средства. Дори да се намерят футболисти, и да имаш средства, които да похарчиш, не е лесно да се вземат играчи от някои по-представителни първенства. Да ги уговориш да играят в България е трудно. Ние трябва да намерим правилните хора. Естествено е, че колкото по-късно дойдат, по-малко време ще имам да работя с тях“, добави Роси.

„Не съм казал, че отборът е с ниско качество. Не ми вкарвайте думи в устата. Аз казах, че са ни нужни още някои играчи, за да повишим още качеството. Не съм казвал, че съставът не е качествен. Има футболисти и с по-добри качества, ние обаче имаме добри футболисти, но са ни нужни още няколко, за да подобрим отбора още. Аз съм треньор, не съм спортен директор, чиято задача е да води разговори с футболистите. Аз мога да кажа постовете, характеристиките, които ми трябват и ако ми се дадат определена бройка футболисти, да кажа, че предпочитам един пред друг. Тук задачата на наставника не е като в Англия на мениджър. Тук не функционира така системата, но тя не е такава и в Италия“.

„Преди всичко искам отборът ми да бъде организиран както във фазата на притежание на топката, така и когато не е в нас. Отбор, който иска да владее играта. И преди всичко искам да сме отбор. Ще дам една метафора. Ръката има пет пръста, ако те са разперени - мога да ударя шамар, но ако са в юмрук, имам повече сила. Това е разликата между един добър отбор и един много добър отбор“.

„Затова от какво има нужда Левски говорих с клуба. Мога да ви кажа имена и роли, но вие няма да ми решите проблема. Аз и клубът можем да решим проблемите“, коментира специалистът.

„Аз ежедневно общувам с президента и спортния директор. Много пъти по някои въпроси мненията ни се развиват, но това е нормално. В светлината на доброто и открито взаимодействие, ние трябва задължително да имаме такива контакти. От няколко месеца съм тук, но успях да забележа, че в България, не знам дали това е качество на българите, тук повече се мисли за резултата в края на седмицата, а по-малко се мисли какво ще бъде утре. Едно е да победиш в следващия мач, а друго да си на последователен дълго време. Някакъв минимум от програма трябва да има. Аз искам да работя за дългосрочни успехи. Тук като че ли се възприема, че или побеждаваш, или губиш. От миналогодишния отбор са сменени повече от 12 човека. Ако всяка година правиш толкова смени, никога няма да има отбор. Най-много трима-четирима са нужни нови, за да се направи стабилен състав“.

„Всички отбори искат да спечелят трофей, да имат добър отбор, ако може без да похарчат много пари, всички искат млади отбори. Важно е да се спечели трофей, но е важно и как се печели. Моето разбиране е да спечеля трофея така, че после много пъти да мога да го взема. Аз шампионата го спечелих веднъж и в Дания. Това обаче не бе най-добрият тим там и след това този той изчезна“

Специалистът обясни и философията си за успехите на Лудогорец в последните шест години:

„Знаете ли защо шест години печели Лудогорец. Задавали ли сте си въпроса защо? Защото са започнали да градят основата на отбора и всяка година са допълвали. Докарват ги от другата страна на света футболистите. Първите две години играят за втория отбор, свикват с езика, атмосферата. И така всяка година, това се казва програма на процеса. Вие може би не си спомняте, но аз на първата пресконференция казах, че всички искаме да сме световни шампиони на спринт, но преди това трябва да се научим да ходим. Когато правим спринт, правим крачка след крачка. Не може така да тръгнеш и да пристигнеш веднага“.

„Когато говорим за Левски, ми се иска да говорим за отбора на Левски – не за отделни играчи. Всички футболисти са различни. Някои са добри, други са по-добри. Тези, по-добрите имат талант. Талантът го дава Господ. Талантът не е достатъчен обаче, ако не се поставя в полза и услуга на отбора. Някой може да е много добър, но ако той не помага, тогава талантът не се развива и не е полезен, и не може да се направи тим от инженери. Ако искаме да направим къща, не може да стане само с инженери, нужен е архитект, зидар, чирак. Войната не я правят генералите, а войниците водят войната“.

„Избрахме Малта за лагера ни, защото там ни бяха предложени добри условия. Климатът е добър. Нямам против и тук да правя подготовката, но тук като изключим, че сега е ненормално топло, не е добре да водим подготовка на студено и на замръзнали терени. Що се отнася до контролите – не знам нито колко ще са, нито срещу кои съперници. Контролите за мен сега са само тренировки. Това са само мачове да видя до къде сме стигнали с подготовката. За мен резултатите нямат значение. Не знам кои ще са съперниците ни. Моята цел е да дойдем в периода, в който всеки мач носи по три точки. За мен не е важно какви контроли ще направим и как ще завършат те“, обясни за финал Роси и отсече на излизане „Само Левски!“.